tisdag 20 maj 2025

SPAGHETTI MARADONA


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ramlade över det här mycket enkla receptet från Neapel på något av alla sociala medier. Diego Maradona var och är fortfarande kungen av Neapel.

400 g spaghetti
1,5 dl ströbröd
en stor näve färsk bladpersilja
1 dl färskriven parmesan
2 vitlöksklyftor, pressade
ett par peperoncini, smulade
Salt, olivolja

1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2. I en torr stekpanna på medelvärme, rosta ströbröd, persilja och parmesan ett par minuter. Ställ åt sidan.
3. I samma panna, i med olivolja och fräs vitlök och peperoncini någon minut.
4. När pastan är klar, häll av vattnet men spara 2 dl.
5. Blanda pastan med oljan, vitlöken och peperoncinin. Späd med pastavatten till det blir lagom krämigt.
6. Servera med att strö ströbrödsblandningen över.

tisdag 6 maj 2025

STEKT RIS MED PANEER


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jättegott recept för alla er som älskar paneer.

1/2 paket paneer från Apetina, skuren i kuber
1 röd paprika, skuren i mindre bitar
1 gul lök, finhackad
1 röd chili, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
en bit färsk ingefära, stor som en tumme, riven
1 kanelstång
0,5 tsk malen kardemumma
1 tsk malen spiskummin
1 msk röd currypasta
400 g kokt basmatiris
mango chutney
en näve färsk koriander, grovhackad
salt
rapsolja

1. Hetta upp lite rapsolja i en stor stekpanna på medelvärme och stek paneeren runt om, så den får lite färg, salta, ta sedan upp och lägg åt sidan.
2. I med lite mer olja i samma panna och fräs lök och paprika 4-5 minuter, sedan i med chili, vitlök och ingefära och fräs  ett par minuter till.
3. I med kanel, spiskummin, kardemumma och currypasta, fräs någon minut och ha sedan i riset och hälften av koriandern. Blanda ordentligt och låt allt bli varmt.
4. Ta av och servera med mango chutney och strö över resten av koriandern.

CANNELLONI MED BRIE OCH ÖRTER


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mycket godare och mer spännande än det kanske låter. Kan lagas både som förrätt och varmrätt.

8 färska lasagneplattor
2,5 dl grädde
250 g brieost, tärnad
2 dl färskriven parmesan
en stor näve blandade örter, till exempel salvia, basilika, timjan, oregano, grovhackade
olivolja
salt, svartpeppar

1. Sätt ugnen på 180°.
2. Ha lite olja i botten på en ugnssäker form.
3. Lägg tärningar av brie (men spara lite) i lasagneplattorna, på med lite av örterna (men spara lite), rulla ihop och lägg i ugnsformen.
4. Häll grädden över cannellonin, salta och peppra, fördela resten av brieosten och örterna över samt strö parmesan över.
5. Kör i ugnen i 15-20 minuter.