onsdag 18 juni 2025

VATTENMELON- OCH NEKTARINSALLAD MED SUMAKDRESSING

Enkel somrig sallad som kan passa till grillat eller som en lättlunch.

Till salladen:
0,5 liten vattenmelon, skuren i kuber
4-5 mogna nektariner, skurna i klyftor
en boll mozzarella, i bitar
en stor näve blandad god sallad

Till dressingen:
3 msk olivolja
1 msk citronsaft
1,5 tsk honung
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
1,5 tsk sumak
1 msk färsk oregano, finhackad
0,5 tsk salt
lite svartpeppar

1. Vispa ihop ingredienserna till dressingen
2. Blanda ingredienserna till salladen i en bunke.
3. Skeda över dressingen och blanda.
4. Servera med lite extra sumak.

måndag 9 juni 2025

KÖTTBULLAR PÅ SALSICCIA MED KRÄMIG TOMATSÅS


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goda italienska köttbullar med ricotta och god krämig tomatsås med grädde och cannellinibönor.

400 g färsk salsiccia, urtagen ur sitt skinn
1 tsk fänkålsfrön
100 g ricotta
1 dl färskriven parmesan
1 dl panko
salt, svartpeppar

Tomatsås:
1 burk goda krossade tomater
1 vitlöksklyftor, finhackade
1 peperoncino, ta fler om du vill ha starkare
1 msk torkad oregano
1/2 paket cannellinibönor
0,5 dl grädde
olivolja
1/2 msk grovsalt

1. Börja med såsen. Fräs vitlök och peperoncino i olivolja i 30 sekunder. Häll i tomaterna plus en halv burk vatten. Häll i salt och oregano och rör om. Låt småputtra i cirka 15-18 minuter. När det återstår 2 minuter, slå i bönorna och rör om. När såsen är klar, ta av från plattan och rör ner grädden.
2. Sätt ugnen på 200°.
3. Blanda korvfärsen väl med fänkål, ricotta, parmesan och panko, salta och peppra. Forma till 12-15 köttbullar.
4. Häll tomatsåsen i en stor ugnsform och fördela köttbullarna ovanpå, baka i ugnen i 15-20 minuter.
5. Servera med t. ex. tagliatelle och extra färskriven parmesan.