torsdag 11 december 2025

SPAGHETTI MED RÖD PESTO OCH RICOTTA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ytterligare ett supersnabbt recept, som också bara tar den tiden det tar att koka pastan.

400 g spaghetti
100 g egengjord eller färdigköpt röd pesto
125 g ricotta
1 dl färskriven parmesan + extra
salt, svartpeppar
olivolja

1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2. Under tiden, gör såsen. I med lite olivolja i en kastrull på medelvärme. I med peston, ricottan och osten. Späd med 0,5-1 dl av pastavattnet om det känns för torrt. Smaka av med salt och peppar,
3. När pastan är klar, häll av vattnet och blanda den med såsen. Servera med extra ost.

ÅRETS BÄSTA SKIVOR 2025

Årets bästa skivor 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2025 var väl ett hyfsat musikår, många bra album, men inga givna höjder. Väldigt mycket bra svensk musik i år på listan.

Etta på listan är igen, förra gången var 2026, Margo Price med sin fantastiska "Hard Headed Woman".

Dom här har vi också lyssnat på under 2025:

Joshua Hedley - "All Hat"
Ashley Monroe
- "Tennessee Lightning"
Valter Nilsson
- "Bland de gyllene och de allmänt brända"
Ryan Davis & the Roadhouse Band
- "Dancing On The Edge"
Johan Airijoki
- "Rockens vingar"
Marty Stuart & His Fabulous Superlatives - "Space Junk"
H. Self - "Efterskalv"
H. Self - "Vildvisor"
Mira Ray - "Sanndrömmar"
Muscle Tough - "Too Busy 4 Jail"
The Pink Stones - "Thank the Lord... it's the Pink Stones"
Kelsey Waldon - "Every Ghost"
Charley Crockett - "Lonesome Drifter"
Chaparelle - "Western Pleasure"
Dylan Earl - "Level-Headed Even Smile"
Vince Gill - "I Gave You Everything I Had"
Shawn Camp - "The Ghost of Sis Draper"
Jonathan Richman - "Only Frozen Sky Anyway"
Curtis Harding - "Departures & Arrivals: Adventures of Captain Curt"
Kathleen Edwards - "Billionaire"
Rodney Crowell - "Airline Highway"
S.G. Goodman - "Planting By The Signs"
Dean Johnson - "I Hope We Can Still Be Friends"
Rose City Band - "Sol Y Sombra"
Pug Johnson - "El Cabron"
Tyler-James Kelly - "Dream River"
Bergslagsdiagonalen - "De fyra årstiderna"
Twisted Teens - "Same"
Kimmi Bitter - "Old School"
Oddjob - "Atlas"
Johan Lindström Septett - "On The Asylum"
Wreckless Eric - "England Screaming"
The Saints - "Long March Through the Jazz Age"
Arvid Nero & Albin Lee Meldau - "Min vän och jag"

Årets julskiva (i år också):
Pistol Annies - Hell Of A Holiday

Årets bästa låtar: The Saints: Gasoline, Valter Nilsson: APAN, H. Self: Fråga barnen, Johan Airijoki & H. Self: En kväll vi alltid kommer minnas, För det lilla, Mira Ray: Sanndrömmar, Graven vid Gullmars, Margo Price: Don't Let The Bastards Get You Down, Love Me Like You Used To Do, End Of The Road, Wreckless Eric: Lifeline, The Saints: Gasoline, Kelsey Waldon: Every Ghost, The Pink Stones - Thank the Lord, Charley Crockett - The Jamestown Ferry, Oddjob: Up & Away, Arvid Nero & Albin Lee Meldau - Min vän och jag, Dylan Earl - Level-Headed Even Smile, Vince Gill - I Gave You Everything I Had, Ashley Monroe - Risen Road, Magnolia, The Touch, Waylon Jennings - Songbird.

fredag 5 december 2025

TORSK MED CITRONSMÖRSÅS

Enkel och god fiskrätt med frisk smak av citronen.

500 g torskfilé
2 msk rapsolja
mjöl
salt, svartpeppar

Citronsmörsåsen:
1 schalottenlök, finhackad
75 g smör
1 dl färskpressad citronjuice
1 msk dijonsenap
1 tsk honung
0,5 dl dragonblad

1. Salta och peppra torsken, vänd sedan i mjöl.
2. Stek fisken i en stekpanna i rapsolja på medelvärme några minuter per sida. Ta upp och lägg åt sidan.
3. Gör såsen. I med hälften av smöret i samma panna och fräs schalottenlöken ett par minuter. I med citronsaften, senapen, honungen, lite salt samt 2 dl vatten. Låt koka ihop 4-5 minuter.
4. Ta av från värmen, blanda i dragonbladen och resten av smöret och låt det smälta. Smaka av med salt.
5. Servera fisken med kokt potatis och toppa med såsen.

måndag 10 november 2025

TAGLIATELLE MED SOLTORKADE TOMATER

 Jättegod och jättesnabb pastarätt som bara tar den tid det tar att koka pastan.

400 g tagliatelle
10 soltorkade tomater i olivolja, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 dl grädde
0,5 msk paprikapulver
1 msk smör
olivolja
salt, svartpeppar

1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och fräs tomaterna i olivolja någon minut.
3. I med vitlöken och fräs någon minut till.
4. I med grädden och paprikan, rör om och låt koka ihop i någon minut. Salta och peppra.
5. När pastan är klar, häll av pastavattnet och blanda den med såsen. I med smöret, rör om, och låt vila någon minut under lock. Servera eventuellt med extra paprikapulver och peppar.

torsdag 25 september 2025

UTSÖKT HALLONTIRAMISÙ MED PISTAGEKRÄM


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett till recept på tiramisu med hallon, nu när de är så fina. Nu med delikat pistagekräm.

250 g mascarpone
2,5 dl vispgrädde
12 savoiardikex
1 msk florsocker
1 tsk vaniljextrakt
3 msk god pistagekräm
150 g hallon

Hallonsås:
150 g hallon
0,5 msk florsocker

1. Börja med såsen. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa. Ställ åt sidan.
2. Häll mascarponen i en bunke, och vispa i grädde, florsocker och vanilj, lite i taget. Blanda i pistagekrämen.
3. Doppa kexen i såsen och lägg i ett lager i en form.
4. Lägg hallonen i en bunke och mosa lätt med en gaffel Lägg hälften ovanpå kexen.
5. Bred ut pistagekrämblandningen ovanpå.
6. Upprepa med ett till lager kex, sedan hallon och sist pistagekräm. Avsluta med lite mosade hallon.

fredag 19 september 2025

POLPETTE ALLA MAMMOLESE - FLÄSKKÖTTBULLAR MED TOMATSÅS FRÅN KALABRIEN


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept från trakterna runt Mammola i Kalabrien. Enkel att göra, med massor av ost, och det blir extra gott, men inte för spicy, med 'nduja.

500 g fläskfärs
20 g 'nduja
75 g brödsmulor
1 ägg
0,5 dl mjölk
50 g chévre, skalet borttaget, skuren i små kuber
1 dl riven pecorino + extra till servering
salt, svartpeppar
olivolja

Tomatsås:
1 burk goda krossade tomater
1 vitlöksklyfta, riven
lite smulade peperoncini
olivolja

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Börja med såsen, fräs vitlök och peperoncini i olivolja på medelvärme i några minuter i en stor stekpanna. I med tomaterna och låt småputtra i 15 minuter.
3. Under tiden, vispa ihop ägget med mjölken.
4. I en bunke, blanda färs, 'nduja, brödsmulor, chévren, pecorinon, salt och lite svartpeppar ordentligt. Forma till bollar och lägg i en ugnsform. Kör i ugnen tills de gått upp till 72°.
5. Ta ut köttbullarna och lägg över i stekpannan, ta med den goda köttsaften.
6. Servera med tagliatelle och färskriven pecorino.



torsdag 4 september 2025

CHICKEN HOT WINGS I AIR FRYER

Varför gå till KFC när man kan göra ännu godare hot wings hemma. Blue cheese-dressing är det klassiska tillbehöret.

1 kg kycklingvingar
50 g smör
1 dl Franks red hot sauce, eller annan god hot sauce
2 tsk rökt paprikapulver
1 1/2 tsk vitlökspulver
1 1/2 tsk lökpulver
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk färskmalen svartpeppar

Blue cheese dipsås:
1 dl turkisk yoghurt
1 dl majonnäs
1 tsk svartpeppar
100 g blåmögelost
1 msk citronsaft
en näve färsk bladpersilja, grovhackad

1. Stycka kycklingvingarna. De består av tre delar, vingspets, flat och drum. Spetsen brukar skära bort, så dela dom i två delar.
2. Blanda de torra kryddorna i en bunke, och lägg sedan kycklingdelarna i bunken. Låt ligga i minst 30 minuter.
3. Fritera i air fryern 22-25 minuter på 400°. 25 minuter gör dom krispiga. Vänd efter halva tiden.
4. Under tiden, smält smöret ihop med hot saucen i en kastrull tills det blir en fin sås.
5. Blanda ingredienserna till dipsåsen.
6. När vingarna är klara, blanda dom ordentligt med smörsåsen.
7. Servera med selleristänger och blue cheese dipsås och hugg in!

Om du vill göra detta i ugnen, kör 20-25 minuter på 200°, och blanda sedan med smörsåsen.

måndag 1 september 2025

RISOTTO AL PISTACCHIO

risotto med pistagenötter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jättegod risotto där man först gör en pesto på pistagenötter som man blandar i. Vill du läsa mer om risotto, klicka här!

400 g arborioris
1 liter god vegetarisk buljong
1 dl vitt vin
1 gul lök, finhackad
100 g smör, 2 msk olivolja
salt och svartpeppar

Pistagepesto:
100 g osaltade pistagenötter, skalade
rivet skal från en halv ekologisk citron, finhackat
cirka 1 dl olivolja
5 blad färsk basilika, hackade
50 g färskriven parmesanost
en halv vitlöksklyfta, riven
lite vatten
salt

1. Börja med att göra peston. Mixa alla pistagenötterna i en mixer och lägg i en bunke, men spara några som du grovhackar och sedan har som garnering. Blanda i de övriga ingredienserna och späd med olivolja. I med lite vatten om det känns för torrt. Smaka av med salt.
2. Dags för risotton. Värm buljongen och håll den varm.
3. Fräs löken i hälften av smöret och olivoljan tills de mjuknat, lägg därefter i riset och fräs några minuter, rör om hela tiden. Häll i vinet och låt det koka in, fortsätt att röra om.
4. Börja sedan spä med buljongen, ta en slev i taget, låt det koka in, glöm inte att röra hela tiden! Upprepa detta i cirka 20 minuter.
5. När det gått 15 minuter, blanda i peston och fortsätt att röra om.
6. När det gått 20 minuter, smaka på riset om det är klart, det ska vara lite rinnigt och ha lite tuggmotstånd. Ta av från plattan, smaka av med salt och peppar. Låt stå under lock ett par minuter och servera med extra parmesan och resterande grovhackade nötter.

tisdag 19 augusti 2025

SENSOMMARSALLAD MED PERSIKA, MOZZARELLA OCH KYCKLINGPANZANELLA

Snabb sallad som kan kompletteras med stekt eller grillad kyckling så blir den lite matigare.

2 skivor gott bröd, tärnat
en mozzarellaboll, riven i mindre bitar
2 mogna persikor, skurna i mindre bitar
en stor näve god sallad
12 goda små tomater, halverade
god rapsolja
salt, svartpeppar

Dressing:
5 msk olivolja
1 msk citronsaft
några basilikablad, grovhackade
salt, svartpeppar

1. Blanda alla ingredienser till dressingen.
2. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna på medelvärme och rosta brödkrutongerna i cirka 5 minuter.
3. Blanda alla ingredienserna i en stor salladsskål.
4. Servera och strö över brödkrutongerna och ringla över dressingen.

måndag 18 augusti 2025

TIRAMISÙ AI LAMPONI - JÄTTEGOD HALLONTIRAMISÙ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jättegod variant på tiramisu, passar bra nu när hallonen är som godast.

150 g hallon
125 g savoiardikex
125 g mascarpone
75 g vispgrädde
35 g strösocker
25 g florsocker
100 g vatten
ev. mandelflagor

1. Blanda mascarpone och florsocker.
2. Vispa grädden med strösockret och vänd sedan ned i mascarponeblandningen.
3. Blanda hälften av hallonen med vattnet och mosa hallonen lite.
4. Doppa savoiardikexen i vattnet och lägg sedan i ett lager i en ugnsform, täck med ett lager grädde och lägg sedan på ytterligare ett lager kex och ett andra lager grädde.
5. Låt vila i kylskåp ett par timmar, ta ut och garnera med resten av hallonen och eventuellt mandelflagor.