onsdag 18 juni 2025

VATTENMELON- OCH NEKTARINSALLAD MED SUMAKDRESSING

Enkel somrig sallad som kan passa till grillat eller som en lättlunch.

Till salladen:
0,5 liten vattenmelon, skuren i kuber
4-5 mogna nektariner, skurna i klyftor
en boll mozzarella, i bitar
en stor näve blandad god sallad

Till dressingen:
3 msk olivolja
1 msk citronsaft
1,5 tsk honung
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
1,5 tsk sumak
1 msk färsk oregano, finhackad
0,5 tsk salt
lite svartpeppar

1. Vispa ihop ingredienserna till dressingen
2. Blanda ingredienserna till salladen i en bunke.
3. Skeda över dressingen och blanda.
4. Servera med lite extra sumak.

måndag 9 juni 2025

KÖTTBULLAR PÅ SALSICCIA MED KRÄMIG TOMATSÅS


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goda italienska köttbullar med ricotta och god krämig tomatsås med grädde och cannellinibönor.

400 g färsk salsiccia, urtagen ur sitt skinn
1 tsk fänkålsfrön
100 g ricotta
1 dl färskriven parmesan
1 dl panko
salt, svartpeppar

Tomatsås:
1 burk goda krossade tomater
1 vitlöksklyftor, finhackade
1 peperoncino, ta fler om du vill ha starkare
1 msk torkad oregano
1/2 paket cannellinibönor
0,5 dl grädde
olivolja
1/2 msk grovsalt

1. Börja med såsen. Fräs vitlök och peperoncino i olivolja i 30 sekunder. Häll i tomaterna plus en halv burk vatten. Häll i salt och oregano och rör om. Låt småputtra i cirka 15-18 minuter. När det återstår 2 minuter, slå i bönorna och rör om. När såsen är klar, ta av från plattan och rör ner grädden.
2. Sätt ugnen på 200°.
3. Blanda korvfärsen väl med fänkål, ricotta, parmesan och panko, salta och peppra. Forma till 12-15 köttbullar.
4. Häll tomatsåsen i en stor ugnsform och fördela köttbullarna ovanpå, baka i ugnen i 15-20 minuter.
5. Servera med t. ex. tagliatelle och extra färskriven parmesan.



tisdag 20 maj 2025

SPAGHETTI MARADONA


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ramlade över det här mycket enkla receptet från Neapel på något av alla sociala medier. Diego Maradona var och är fortfarande kungen av Neapel.

400 g spaghetti
1,5 dl ströbröd
en stor näve färsk bladpersilja
1 dl färskriven parmesan
2 vitlöksklyftor, pressade
ett par peperoncini, smulade
Salt, olivolja

1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2. I en torr stekpanna på medelvärme, rosta ströbröd, persilja och parmesan ett par minuter. Ställ åt sidan.
3. I samma panna, i med olivolja och fräs vitlök och peperoncini någon minut.
4. När pastan är klar, häll av vattnet men spara 2 dl.
5. Blanda pastan med oljan, vitlöken och peperoncinin. Späd med pastavatten till det blir lagom krämigt.
6. Servera med att strö ströbrödsblandningen över.

tisdag 6 maj 2025

STEKT RIS MED PANEER


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jättegott recept för alla er som älskar paneer.

1/2 paket paneer från Apetina, skuren i kuber
1 röd paprika, skuren i mindre bitar
1 gul lök, finhackad
1 röd chili, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
en bit färsk ingefära, stor som en tumme, riven
1 kanelstång
0,5 tsk malen kardemumma
1 tsk malen spiskummin
1 msk röd currypasta
400 g kokt basmatiris
mango chutney
en näve färsk koriander, grovhackad
salt
rapsolja

1. Hetta upp lite rapsolja i en stor stekpanna på medelvärme och stek paneeren runt om, så den får lite färg, salta, ta sedan upp och lägg åt sidan.
2. I med lite mer olja i samma panna och fräs lök och paprika 4-5 minuter, sedan i med chili, vitlök och ingefära och fräs  ett par minuter till.
3. I med kanel, spiskummin, kardemumma och currypasta, fräs någon minut och ha sedan i riset och hälften av koriandern. Blanda ordentligt och låt allt bli varmt.
4. Ta av och servera med mango chutney och strö över resten av koriandern.

CANNELLONI MED BRIE OCH ÖRTER


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mycket godare och mer spännande än det kanske låter. Kan lagas både som förrätt och varmrätt.

8 färska lasagneplattor
2,5 dl grädde
250 g brieost, tärnad
2 dl färskriven parmesan
en stor näve blandade örter, till exempel salvia, basilika, timjan, oregano, grovhackade
olivolja
salt, svartpeppar

1. Sätt ugnen på 180°.
2. Ha lite olja i botten på en ugnssäker form.
3. Lägg tärningar av brie (men spara lite) i lasagneplattorna, på med lite av örterna (men spara lite), rulla ihop och lägg i ugnsformen.
4. Häll grädden över cannellonin, salta och peppra, fördela resten av brieosten och örterna över samt strö parmesan över.
5. Kör i ugnen i 15-20 minuter.

fredag 11 april 2025

KRÄMIG LAX MED SPENAT


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enkel rätt som älskades av hela familjen.

4 laxfiléer
2 vitlöksklyftor, finhackade
200 g körsbärstomater, jalverade
1 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
en stor näve bladspenat, fryst går bra (men tinad och urkramad)
salt, svartpeppar
1 msk smör
1 msk olivolja
färskriven parmesan

1. I med lite olivolja i en stor stekpanna. Salta laxen och stek på medelvärme i 3 minuter per sida. Lägg sedan åt sidan.
2. I med smör i samma panna och fräs vitlöken någon minut och ha sedan i tomaterna och fräs 4-5 minuter.
3. I med buljongen och grädden, koka upp och låt sjuda.
4. I med spenaten och laxen och låt sjuda någon minut.
5. Servera över tagliatelle och den rivna osten.

torsdag 3 april 2025

TAGLIATELLE MED GORGONZOLA OCH GRÖNA LINSER - KLART PÅ 10 MINUTER!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En jättegod rätt till som bara tar så lång tid som det tar att koka pastan.

400 g tagliatelle (eller fettucine)
ett halvt paket gröna linser, cirka 100 g, sköljda och avrunna
80 g gorgonzola, skuren i kuber
en stor klick smör, cirka 75 g
salt och peppar

1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2. När pastan är klar, häll av vattnet. I med smöret i pastakastrullen och blanda ordentligt.
3. I med linserna och blanda, sedan i med gorgonzolan och blanda igen.
4. Servera med färskmalen svartpeppar.

tisdag 18 mars 2025

CITRON TIRAMISÙ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dessert för alla er som älskar citron! Klassisk tiramisu är ju fantastiskt, men detta är ännu bättre.

100 g socker
juice från 1,5 ekologiska citroner
rivet skal från en halv ekologisk citron
3 cl limoncello + 1 msk
2 ägg, separerade
250 g mascarpone
100 g lemon curd
savoiardikex, ca 100 g

1. Lägg hälften av sockret i en kastrull med citronsaften och skalet. Värm försiktigt i 3-4 minuter tills det blivit lite sirapsliknande. Ta av från plattan och ha i 3 cl limoncello.
2. I en bunke, vispa äggulor, resten av sockret och mascarpone.
3. I en annan bunke, vispa äggvitorna. Vänd sedan ned en tredjedel av äggvitorna i mascarponeblandningen och blanda försiktigt, vänd sedan ned resterande äggvita, en tredjedel i taget.
4. Doppa hälften av savoiardikexen i citronsirapen så de blir lite mjuka. Lägg dessa sedan i ett lager en form. Toppa med hälften av mascarponeblandningen.
5. Doppa sedan resterande savoiardikexen i citronsirapen och lägg detta ovanpå. På med det sista av mascarponeblandningen. Låt detta sedan stå i kylen i minst 4 timmar, men helst över natten.
6. Som avslutning, ta ut formen ur kylen. Blanda lemon curden med resten av limoncellon och bre ut detta överst med en palett.

måndag 10 mars 2025

SPAGHETTI MED 'NDUJA, RÄKOR OCH MOZZARELLA

Mera 'nduja när vi ändå är i farten, den här rätten tar så lång tid som det tar att koka pastan. Mozzarellan och limen tar bort lite av hettan, och det blir jättegott.

400 g spaghetti
2 mozarellabollar, i mindre bitar
3-4 msk 'nduja
en stor näve räkor
saft från 2 limefrukter
en liten näve dill
salt

1. Marinera räkorna i en bunke med saften från en lime.
2. Koka spaghettin enligt anvisningarna på paketet.
3. I en stekpanna, hetta upp 'ndujan på medelvärme, späd med några skedar av pastavattnet och saften från den andra limen.
4. När pastan är klar, häll av vattnet men spara en deciliter.
5. Blanda pastan med 'ndujasåsen, räkorna, dillen och mozzarellabitarna. Späd med mer pastavatten om det känns för torrt.

onsdag 5 mars 2025

ENKEL PASTA MED 'NDUJA


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enkel rätt där man lagar allt i en stor kastrull med lock. Den fantastiska kalabriska chilistarka salamikrämen 'nduja börjar finnas i fler och fler mataffärer.

500 g valfri kort pasta, vi tog gnocchi (inte potatisgnocchi!)
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
2 msk 'nduja
en stor näve gröna oliver, urkärnade och grovhackade
200 g körsbärstomater, halverade
0,75 l god grönsaksbuljong
4 msk mascarpone
50 g färskriven parmesan + extra till servering
salt
olivolja

1. I med olivolja i kastrullen på medelvärme, fräs lök och vitlök i 5-6 minuter. Rör ofta.
2. I med 'ndujan, rör om och fräs 3-4 minuter.
3. I med tomater och oliver, salta, låt sjuda 5-6 minuter.
4. I med pastan och buljongen. Koka upp och låt puttra så länge som koktiden är för pastan.
5. Ta av från plattan, rör ner mascarponen och parmesanosten. Servera med extra parmesan.