torsdag 26 september 2013
INLAGDA CITRONER
1 dl grovsalt
extra citronjuice
1 sterliliserad glasburk
1. Tvätta citronerna noga, skär av ändarna och dela dom i kvartar, men skär inte igenom, utan låt sitta ihop i ena änden.
2. Bryt upp citronerna lite grann och strö över grovsalt.
3. Packa citronerna i glasburken och se till att dom är täckta med citronjuice, annars fyll på med extra, toppa med salt.
4. Låt stå i rumstemperatur ett par dagar, ställ sedan in i kylen i 2-3 veckor. Vänd på burken då och då.
5. Vid användning så är det skalet man vill åt, det har nu mjuknat.
onsdag 25 september 2013
SVAMPRISOTTO
Nu är hösten verkligen här och det betyder svamp. Vad är då godare än en riktig svamprisotto?
I risottons förlovade hemland Italien, äts en svamprisotto vanligen med porcini, alltså Karl Johan, men här kan denna vara aningen svår för gemene man att få tag på, så då passar det bra att använda kantareller.
Risotto är en rätt som är aningen missförstådd av svenska kockar. Det verkar som det på kockskolor lärs ut att risotto absolut inte serveras för sig själv, som en egen rätt. Nej, ett rejält tillbehör behövs, vanligtvis kyckling eller en rejäl köttbit. Det hävdar självaste Leif Mannerström, i TV4:s Svenska Mästerkocken.
Nej du Leffe, enda gångerna man i Italien serverar risotto tillsammans med något är, saffransrisotto med osso buco eller kalvkotletter alla Milanese.
I Italien, där tar man sin risotto på största allvar. Ta bara den fantastiske londonbaserade stjärnkocken Giorgio Locatelli och hans magnifika praktverk Made in Italy. Det har inte mindre är 72 sidor om risotto! Ni förstår att det är ett allvarligt ämne.
Risotto serveras alltid som en egen rätt, kanske med skaldjur, sparris, pumpa eller just svamp. Den är ju alldeles tillräckligt mättande i sig. Ni har väl sett den underbara filmen The Big Night från 1996, som utspelar sig på en italiensk krog i New Jersey, där den italienske kocken får vansinnesutbrott när en gäst vill ha pommes frites till risotton. Han vägrar helt sonika.
200 g svamp
1 finhackad schalottenlök
2 finhackade vitlökar
2 dl torrt vitt vin
cirka 1 l god svampbuljong (gärna det man har sparat från när man blött upp torkad svamp)
4 dl risottoris
1,5 dl riven parmesanost
1 dl grovhackad bladpersilja
100 g smör
salt och svartpeppar
1. Finhacka lök och vitlök.
2. Värm buljongen och varmhåll.
3. Stek svampen i en torr panna, tills vätskan ångat bort. Tillsätt en klick smör och stek i 5 minuter, salta, peppra och ställ åt sidan.
4. Fräs lök och vitlök i hälften av smöret tills de mjuknat, lägg därefter i riset och fräs några minuter. Häll i vinet och låt det koka in, rör om hela tiden.
5. Börja sedan spä med buljongen, ta en slev i taget, låt det koka in, glöm inte att röra hela tiden! Upprepa detta i cirka 20 minuter.
6. När det gått 20 minuter, smaka på riset om det är klart, det ska ha lite tuggmotstånd. Ta av från plattan, blanda i ost, svamp, andra halvan av smöret och persilja. Låt stå under lock ett par minuter och ät sedan genast!
onsdag 18 september 2013
PASTA CARLUCCIO
Ännu en mycket enkel pastarätt, som jag såg den fantastiske italienske kocken Antonio Carluccio göra på TV. Det kanske låter lite märkligt med pasta och potatis blandat, men det blir fantastiskt gott. En perfekt lunchrätt när man är stressad.
400 g fusilli eller penne
4 tärnade potatisar
1/2 vitkålshuvud
ett par nävar brytbönor
2 vitlöksklyftor
en näve färsk salvia
smör, olivolja
muskot
salt, svartpeppar
1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Lägg i potatisen när det är 10 minuter kvar, vitkålen när det är 5 minuter kvar och brytbönorna när det är 2 minuter kvar.
2. Under tiden, smält ganska mycket smör och olivolja, fräs vitlök och i med hela salviablad. Stek dom på bägge sidor så dom blir så där härligt krispiga. Riv i lite muskot.
3. När pasta/potatisblandningen är klar, slå av vattnet. Häll ut allt på ett stort fat och slå över salviasmöret, salta och peppra. Mums!
tisdag 17 september 2013
HEMLEVERANS!
Schenker ringde på dörren med ett paket från Martina. Nduja från Kalabrien, mums. Jag återkommer inom kort med recept!
tisdag 10 september 2013
GRILLAD STRÖMMING MED TOMATSALSA
I originalreceptet ska det vara sardiner, men det går ju tyvärr inte att få tag i på våra breddgrader. Det går dock (nästan) lika bra med strömming. Sherryvinägern ger en underbar syra.
600 g strömmingsfilé
juice från 2 citroner
en näve citrontimjan
6 fina ekologiska tomater
4 msk olivolja
2 msk sherryvinäger
salt, svartpeppar
1. Sätt ugnen på grill, 275°.
2. Grovhacka tomaterna och lägg i en bunke. Häll i olivolja, citrontimjan, citronjuice och sherryvinäger. Salta, peppra och blanda runt.
3. Häll lite olivolja i en stekpanna och häll i tomatblandningen, låt det koka upp. Ta av från pannan och låt vila 5 minuter.
4. Klipp bort ryggfenorna från strömmingen och lägg ut dom i en smord ugnsform med skinnsidan nedåt.
5. Skopa tomatblandningen över fisken och grilla i ugnen 8-10 minuter.
6. Servera med potatis.
tisdag 3 september 2013
PASTASALLAD MED MELON, SIDFLÄSK OCH FETAOST
50 gram rökt sidfläsk
500 gram pasta, t. ex. farfalle eller fusilli
1/4-dels vattenmelon, eller egentligen vilken melon som helst, skuren i cirka tvåcentimeterskuber
1 dl hackad färsk mynta
2 vårlökar
100 gram fetaost, smulad
salt, svartpeppar
en eller 2 peperoncini
1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Låt svalna.
2. Skär sidfläsket i små tärningar, stek i olivolja tills de blir aningen krispiga. Lägg på ett papper och låt fettet rinna av.
3. Blanda allt i en stor skål. Servera med en god olivolja och färskpressad citron!