Cochinita pibil, eller puerco pibil, är en rätt från Yucatán i Mexiko. Det är egentligen inget annat än pulled pork, men med den speciella smaksättningen av annatto, som är en slags kryddpasta av frön från achiotebusken. I Latinamerika används det också som färgämne, eftersom den har en härligt intensiv röd färg. Achiotepasta köper du här eller här.
1 kilo fläskkarré, skuret i 5-6 större bitar
30 g achiote
2,5 dl apelsinjuice
0,5 dl limejuice
2 vitlöksklyftor
2 msk torkad oregano
1 msk salt
1. Mixa achiote, apelsin- och limejuice, vitlök, oregano och salt i en mixer. Häll i en bunke, eller en påse tillsammans med köttet. Låt stå i kylskåp 8 timmar.
2. Sätt ugnen på 125°. Lägg upp köttet tillsammans med marinaden i en form och kör i ugnen 5 timmar.
3. Ta ut köttet ur ugnen, lägg upp på en skärbräda och låt vila 10 minuter. Köttet är nu så mört så du kan dela det enkelt med en gaffel.
4. Lägg köttet i en skål tillsammans med den goda såsen. Servera kött och sås med traditionella tacotillbehör som majstortillas, picklad rödlök, lime- och koriandercrema, ost och tomater.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar