Årets första rätt blir en god kycklingrätt, receptet är från vår husgud Nigel Slater. Något förenklat, men som ändå tar lite längre tid, men det är det så klart värt.
600 g kycklinglårfilé
2 tsk korianderfrön
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk malen kanel
1 tsk gott paprikapulver
färsk ingefära, en bit stor som en tumme, riven
1 gul lök, kvartad
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 dl olivolja
saft och rivet skal från en ekologisk citron
100 g goda gröna oliver
2 dl kycklingbuljong
salt, svartpeppar
färsk koriander, färsk mynta, grovhackat
1. Mortla korianderfrön och spiskumminfrön. Lägg i en bunke och blanda med kanelen och paprikapulvret. Blanda i ingefäran och hälften av olivoljan.
2. Lägg i kycklingen i bunken och blanda runt ordentligt. Låt stå en timme och gotta till sig.
3. Hetta upp resten av olivoljan i en stekpanna på medelhög värme och fräs kycklingen ett par minuter per sida. Ta upp och lägg åt sidan.
4. I samma stekpanna, men sänk till medelvärme, fräs lök och vitlök, låt fräsa 5-6 minuter.
5. I med citronsaft och skal i stekpannan, i med buljongen och lägg i kycklingen. Koka upp och sänk värmen och låt puttra sakta i 20-25 minuter.
6. Lyft ur kycklingen och lägg åt sidan. Smaka av såsen, höj värmen och låt såsen koka ihop lite grann.
7. Lägg tillbaka kycklingen, i med oliverna och låt koka 2 minuter.
8. Servera med ris och strö över färsk koriander och mynta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar