Jag har provat mig fram genom ett antal varianter på denna klassiker och kommit fram till att det här är den klart godaste. Prova gärna med andra ostsorter, till exempel cheddar eller västerbotten. Att ha bacon i är valfritt, det blir ju lite matigare med.
Till topping:
2 dl panko eller ströbröd
2 msk smör
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
0,5 dl parmesan, färskriven
0,5 tsk salt
Till pasta och bechamelsås:
500 g pasta, t. ex. strozzapreti
300 g bacon, pancetta eller rökt sidfläsk, tärnat
4 msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 dl parmesan, färskriven
2 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
1,5 msk senapspulver
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Häll av och låt svalna.
3. I en stekpanna på medelvärme, fräs panko och vitlök i smör och olja 5-6 minuter, tills gyllenbrunt. Häll detta sedan i en bunke och blanda i osten.
4. Gör såsen, smält smöret på medelvärme och pudra över mjölet. Vispa och späd med mjölken i omgångar. Höj värmen, fortsätt vispa (det är lätt att det bränner fast) tills det tjocknar. Ta av från spisen och blanda i osten, salt, peppar och senapspulver.
5. I en smord ugnsform, blanda pasta, sås och bacon ordentligt. Strö över toppingen och kör i ugnen tills det blir gyllenbrunt, cirka 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar