onsdag 5 augusti 2015

MASSOR AV ZUCCHINI!


 
 
I sommar har jag odlat zucchini, något som går väldigt bra även om man inte har trädgård. Den växer fint i krukor. Zucchini kan användas till väldigt mycket, och du som odlar, du slänger väl inte blommorna? De är ju de godaste, fritera, stek i olivolja med lite salt eller lägg på en pizza, mmmmm!

Här är några snabba och enkla recept.


Zucchinicarpaccio
2 zucchini
rivet skal från en ekologisk citron
saften från en ekologisk citron
färsk rucola
olivolja
hyvlad parmesanost
salt, svartpeppar

1. Slanta zucchinin tunt med mandolin eller osthyvel och lägg ut på ett stort fat.
2. Pressa citronsaften över och låt stå 15 minuter.
3. Salta, peppra och ringla god olivolja över.
4. Hyvla parmesan över och strö över rucolan.

-------------------------

Zucchini- och majsplättar
2 zucchini
300 g majskorn
1 dl riven parmesanost
1 vitlöksklyfta
3 ägg
1,5 dl majsmjöl
lite bladpersilja
salt, svarttpeppar

1. Skölj majskornen och låt rinna av. Riv zucchinin och krama ur vattnet.
2. Vispa ihop ägg, mjöl, salt, peppar, vitlök och ost i en bunke.
3. Blanda i majsen, zucchinin och bladpersiljan.
4. Stek i olivolja 3-4 minuter per sida.
5. Servera med en god yoghurt- eller tomatsås och sallad.

-------------------------




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pizza Bianca med zucchini (4 pizzor)
en sats pizzadeg, recept här
250 g ricotta
4 mozzarellabollar
2 zucchini, skivade tunt på längden med mandolin eller osthyvel
8 zucchiniblommor, 2/pizza, halverade på längden
salt, svartpeppar
olivolja

1. Sätt ugnen på grill, 250°.
2. Kavla ut degen, bre ut en fjärdedel av ricottan.
3. Bryt mozzarellan i småbitar och fördela
4. Lägg på zucchiniskivorna och blommorna, salta och peppra. Ringla över olivolja.
6. Kör i ugnen 5-6 minuter.

-------------------------

























 

Zucchinigratäng
2 dl basmatiris
2 schalottenlökar, finhackade
4 dl ekologisk vegetarisk buljong
3 zucchini, skivade
4 zucchiniblommor, halverade på längden
en stor näve svartkål (eller annan kål)
2 dl färskriven parmesan
olivolja
salt och svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200°. Skölj riset noga.
2. Fräs löken i en stor stekpanna ett par minuter.
3. Tillsätt zucchinin och ris och rör om.
4. Tillsätt buljongen, koka upp och låt koka 5 minuter.
5. Blanda i svartkål och ost. Flytta över allt till en ugnssäker form, ringla olivolja och kör i ugnen cirka 40 minuter eller tills gratängen fått fin färg och sugit upp det mesta av buljongen.

-------------------------

Strömmingslåda med potatis och zucchini
400 g strömmingsfiléer
8 kokta färskpotatisar
1 zucchini
4 ansjovisfiléer
1 dl grädde
1 dl mjölk
gräslök, dill
salt, svartpeppar

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Klipp bort ryggfenan på strömmingarna, salta och rulla ihop med skinnet utåt. Lägg i en smord ugnssäker form.
3. Skiva potatis och zucchini i 0,5 cm tjocka skivor och lägg ovanpå strömmingarna.
4. Vispa ihop grädde och mjölk med lite salt och svartpeppar. Häll detta över formen.
5. Strö över hackad ansjovis, dill och gräslök.
6. Kör i ugnen cirka 45 minuter.

-------------------------

























 

Zucchinisallad med macadamianötter
2 stora zucchini skivade på längden tunt med mandolin eller osthyvel
2 msk pumpakärnor
1 dl macadamianötter
en näve rucola
parmesanost

Dressing:
rivet skal från en ekologisk citron
saften från en halv ekologisk citron
3 msk olivolja
1 tsk honung
1 tsk soja
salt, svartpeppar

1. Blanda ingredienserna till dressingen i en skål.
2. Lägg i zucchinin och pumpakärnorna, rör om ordentligt.
3. Lägg upp på ett fat. Strö rucola och hyvla parmesan över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar