Äntligen en bok som uppmärksammar och förstår hur bra och gott det kan vara att använda fisk på konservburk. Något jag propagerat för länge. Men det ska vara bra kvalitet förstås. Jamie Olivers kompis, holländaren Bart Van Olphen, förstår i sin nya bok "Cooking With Tinned Fish" (Fish Tales). Han går igenom konserveringens historia, dess olika metoder och gör studiebesök hos olika producenter. Boken är indelad efter fisktyp, alltså, makrill, lax, musslor, sardiner etc och har ett antal recept till varje fisktyp. Fish Tales har dessutom börjat konservera och sälja fisk själva, rättvist fångad på alla sätt och vis.
Här är ett fantastiskt gott recept från boken, perfekt som en aptitretare. Dessutom tipsar jag än en gång om två tidigare recept här på bloggen som innehåller konserverade sardiner i olivolja. Du hittar dem här och här.
Peking Makrill
2 huvuden gem- eller endivesallad
hoisinsås
1 mogen mango, skalad och skuren i tunna skivor
1 gurka, skalad, urkärnad, strimlad
2 vårlökar, vita delen bara, strimlade
1 burk rökt makrill, avrunnen och delad i bitar
1 liten bit färsk ingefära, skalad och riven
1. Ta bort de yttersta bladen på salladen för att komma åt bladen längst in, för att få som små koppar.
2. I varje kopp, lägg en tesked hoisinsås
3. Ovanpå detta, lägg en skiva mango.
4. Ovanpå detta, lägg gurka och vårlök.
5. Ovanpå detta, lägg en bit makrill, och avsluta med att riva lite ingefära ovanpå.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar