Brysselkål är lite underskattat, kanske något man pliktskyldigt plockar fram till lammsteken. Vi har tidigare visat här och här att den passar särskilt bra att woka hastigt, så den bevarar sin krispighet. Här är ett recept till på samma tema.
ett nät brysselkål, stjälken borttagen och kvartad
en näve vitkål, eller annan kål, grovhackad
1 schalottenlök, finhackad
2 vitlökar, finhackade
1 röd chili, finhackad
rivet skal från en ekologisk citron
1 bit färsk ingefära, tunt skivad
1 dl fisksås
1 dl socker
salt
citronklyftor
rapsolja
1. Hetta upp rapsolja i en wok på medelstark värme, lägg i schalottenlök, vitlök, chili och ingefära. Rör om hela tiden. Woka ett par minuter.
2. Rör ner fisksås, socker och 1 dl vatten, koka upp och låt sjuda 10-12 minuter. Sila av och spara vätskan.
3. Hetta upp woken igen och i med all kål och woka på hög värme 3-4 minuter, tills den fått lite färg. Salta.
4. Sänk värmen och rör i såsen.
5. Servera över nudlar eller ris och citronklyftorna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar