Jag har länge försökt få till det perfekta danska rågbrödet, och det är inte helt lätt. Det här är dock det klart bästa hittills. Receptet ger 2 stora fylliga bröd.
Dag 1:
30 g rågsurdeg
500 g vatten
300 g rågkross
200 g solrosfrön
50 g linfrön
40 g salt
Dag 2:
500 g vatten
250 g mörk sirap
600 g rågmjöl
300 g vetemjöl
200 g solrosfrön
50 g linfrön
50 j jäst
1. Blanda surdeg, rågkross, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke. Låt stå i rumstemperatur i cirka 8 timmar.
2. Blanda i hushållsassistenten, jäst, vatten, sirap, rågmjöl, vetemjöl, solrosfrön och linfrön. Blanda i surdegsblandningen och kör på låg hastighet i cirka 30 minuter.
3. Smöra 2 brödformar och dela upp degen i dessa. Låt stå och jäsa under bakduk cirka 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 250°. När bröden jäst färdigt, sänk temperaturen till 200°, skjutsa in bröden och spraya lite vatten i ugnen så det bildas ånga. Bröden är klara när de uppnått 98°.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar