Malfatti är lite grann som potatisgnocchi, men utan potatis. Man har ricotta istället, och här har vi också färsk spenat i. Man kan även tänka sig svart- eller grönkål eller kanske mangold. Malfatti betyder dåligt gjorda, så det spelar ingen roll hur de ser ut.
250 g färsk ricotta
500 g spenat, sköljd, förvälld, avrunnen och grovhackad
1 ägg
125 g färskriven parmesan
250 g vetemjöl
100 g smör
1. Förväll spenaten, koka den 2 minuter. Låt svalna, krama ur vattnet och grovhacka.
2. I en bunke, mixa ricottan med 50 g mjöl, spenaten, ägget, parmesanosten, salt och peppar.
3. Strö ut mjöl på bänken, forma och rulla smet till lagom stora bollar i mjölet. En valnöts storlek kanske är lagom.
4. Lägg malfattin på en mjölad bricka eller liknande.
5. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i malfattin, de är klara när de flyter upp till ytan.
6. Häll försiktigt ut vattnet och servera malfattin med smält smör, mer parmesanost och eventuellt ett par droppar färskpressad citron.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar