Insåg plötsligt att det varit alldeles för lite kinesiskt på sista tiden. Det måste bli ändring på det, så här kommer raskt två fantastiskt goda recept. Kung pao är en rätt som wokas från Sichuanprovinsen i sydvästra Kina och innehåller jordnötter och sichuanpeppar. Det ska också vara kinesiskt risvin, shaoxing, men det går väl inte att få tag på i Sverige, så jag tar cognac.
Sås:
2 msk vatten
1 msk ljus soja
1 msk cognac
1 msk risvinäger
1 msk socker
1 msk sesamolja
1 tsk maizena
en nypa vitpeppar
Till woken:
400 g jätteräkor eller vanliga räkor
2 torkade chilifrukter (ta fler om du vill ha starkare)
1 tsk sichuanpepparkorn, malda
1 vitlöksklyfta, finhackad
en bit färsk ingefära, riven
en halv röd paprika, strimlad
en halv gul paprika, strimlad
2 selleristjälkar, strimlade
salt
rapsolja att woka i
vårlök
75 g rostade jordnötter
1. Blanda ingredienserna till såsen, ställ sedan åt sidan.
2. Hetta upp lite olja i woken, i med chili och sichuanpeppar och fräs 5-10 sekunder. I med vitlök, ingefära och paprika och fräs cirka en minut. Ta upp detta ur woken och spar till senare.
3. I med lite olja igen och i med sellerin, woka ett par minuter tills det blivit lite bränt. Ta upp och lägg åt sidan.
4. I med lite olja igen, salta räkorna och woka ett par minuter.
5. Lägg nu tillbaka grönsakerna i woken.
6. I med vårlök, jordnötter och sås. Woka tills såsen börjar koka och tjockna. Ta av från plattan och servera med basmatiris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar