Jag har tre favoritbröd med surdeg som jag roterar mellan, två har jag lagt ut recept på tidigare. Det här är det tredje, ett lite sötare bröd, som dessutom innehåller grahamsmjöl, vilket gör det en aning mer fiberrikt.
Dag 1 (eller på morgonen)
50 rågsurdeg
150 g grahamsmjöl
150 g vatten
Dag 2 (eller på eftermiddagen)
600 g vetemjöl special eller Manitoba Cream
150 g grahamsmjöl
2 msk honung
75 g muscovado- eller rårörsocker
20 g jäst
400 g vatten
1 msk salt
1. Dag 1, blanda surdeg, mjöl och vatten och låt stå i en bunke över natten.
2. Dag 2, kör fördegen tillsammans med övriga ingredienser, förutom salt, i en huhållsassistent i 8 minuter. Tillsätt salt och kör 2 minuter till.
3. Lägg degen i en inoljad plastbunke med lock i två timmar. Efter en timme, "vik in" degen från alla fyra håll.
5. Efter ytterligare en halvtimme, "vik in" degen från alla fyra håll igen. Upprepa detta sedan var 30:e minut. Sätt ugnen på 250°.
6. När 3 timmar gått, sänk temperaturen till 200°, lägg brödet på en brödspade, strö lite mjöl ovanpå och skjutsa in brödet. Ställ en form med isbitar längst ner i ugnen, eller spraya med vattenflaska, så det bildas ordentligt med ånga.
7. Efter 15 minuter, öppna luckan och sätt i en termometer. Brödet är klart när det nått 98°.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar