torsdag 12 april 2018

SVENSK COTTAGE PIE






















 

 

En klassisk engelsk cottage pie, men med svenska ingredienser. Vi byter ut mörk ale mot svensk porter och engelsk cheddarost mot västerbottenost. Den här rätten tar ganska lång tid så klart, men det blir väldigt gott. Kanske kan passa till söndagsmiddag?

Fyllning:
500 g köttfärs
1 morot, tärnad
1 gul lök, finhackad
1 lagerblad
1 msk torkad timjan
1 msk ketchup
1 msk tomatpuré
1 tsk worcestershiresås
1 msk vetemjöl
1,5 dl porter
0,5 l god köttbuljong
olivolja
salt, svartpeppar

Topping:
0,7 kilo mjölig potatis
0,5 dl mjölk
25 g smör
1 tsk engelskt senapspulver
30 g västerbottenost, riven

1. Hetta upp olja i en stekpanna på medelhög värme. Fräs köttfärsen i cirka 10 minuter tills den blir lite torr och krispig.
2. I med morot, lök och lagerblad, sänk värmen till medel och fräs 7-8 minuter till. Strö över mjölet och fräs 2 minuter till.
3. I med timjan, ketchup, tomatpuré och worcestershiresås och portern. Rör om och låt det bubbla någon minut.
4. Slå på buljongen, sänk värmen och låt sjuda cirka 45 minuter. Det ska bli som en tjock sås.
5. Under tiden, koka potatisen. Häll sedan av vattnet och låt den svalna.
6. Medan potatisen svalnar, koka upp smör, mjölk och senapspulver i en kastrull.
7. Mosa potatisen och smörblandningen och blanda i osten. Salta och peppra.
8. Lägg över köttfärssåsen i en stor pajform och bred ut potatisblandningen ovanpå.
9. Sätt ugnen på 200° och kör 30-35 minuter, tills den fått fin brun färg.
10. Servera med goda grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar