tisdag 11 februari 2020
ADOBO ROJO DE CERDO - MEXIKANSK KÖTTGRYTA
Hög tid för ett långkok, det var länge sedan. Receptet kommer från Oaxaka i Mexiko. Det ska egentligen vara anchochili, men det hade vi inte så vi tog guajillo istället. Den är inte så stark, utan ger en djup och god smak. Adobo finns i en mängd varianter, i olika delar av världen, men är en sås, som vanligtvis innehåller någon typ av vinäger.
600 g fläskkarré, tärnat
2 guajillo-chili
1 hel gul lök
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk mexikansk oregano (eller vanlig)
1 tsk spiskummin
0,5 tsk socker
en burk goda hela tomater
1 dl äppelcidervinäger
rapsolja
salt, svartpeppar
1. Rosta chilin hel i en het stekpanna ett par minuter, den ska inte bli bränd. Ta bort stjälken och skaka ur kärnorna och och lägg i en skål med varmt vatten i 30 minuter.
2. Lägg köttet tillsammans med den hela skalade löken i lättsaltat vatten i en gryta, så det täcker, låt sjuda 2 timmar. Skumma av fettet.
3. Släng löken men spara buljongen.
4. I en matberedare, mixa, tomater, chili, vitlök, lök, oregano, spiskummin och socker.
5. Hetta upp en stekpanna, i med lite rapsolja och sjud tomatblandningen i 3-4 minuter.
6. Häll över blandningen i grytan med kött, späd med 2 dl av buljongen och äppelcidervinägern. Salta och peppra. Låt sjuda utan lock i 30 minuter tills såsen tjocknat.
7. Servera med ris.
Etiketter:
KÖTT,
MEXIKANSKT,
SLOW FOOD,
VARMRÄTTER
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar