söndag 7 november 2021

PUNTARELLE ALLA ROMANA


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är inte varje dag man hittar cikoria, men det var precis det jag gjorde härom dagen, på Piadina i Söderhallarna i Stockholm. De är ju i säsong just nu. Då blir det förstås Puntarelle alla Romana. En sallad som äts som för- eller sidorätt i Italien, och det är inte bladen som sitter längst ut man använder utan de små knopparna, bakom, under, som skivas tunt. Bladen kan man så klart också använda, antingen råa, eller så fräser man i olivolja i några minuter.

1 huvud cikoria
4 sardellfiléer, finhackade
2 vitlköksklyftor, finhackade
6 msk olivolja
saften från en halv ekologisk citron
salt, svartpeppar

1. Skär dig fram till de små knopparna som sitter bakom/under bladen. Strimla dessa fint och lägg i iskallt vatten en timme.
2. Under tiden, blanda sardeller, vitlök, olivolja och citron till dressingen. Smaka av med salt och svartpeppar.
3. Slunga salladsknopparna torra. Lägg i en skål och slå över dressingen och blanda ordentligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar