torsdag 27 november 2014

TOMATILLO



 
 
Tomatillo, eller liten tomat, är en mexikansk släkting till physalis. Den är väldigt vanlig i mexikansk och centralamerikansk matlagning. Färsk är den svår att hitta i Sverige, men den på burk går utmärkt och kan beställas här eller här. En lätt syrlig smak, som passar till nästan allt. Här är några enkla recept.


Mexikansk salsa verde
400 g tomatillos (en stor burk)
1-3 chilifrukter
1 mediumstor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 kruka färsk koriander
salt

1. Öppna burken, häll tomatillon i durkslag och skölj av.
2. Mixa alla ingredienser och smaka av med salt. Passar till grillat kött, fisk, kyckling, cochinita pibil... allt!

Grön gazpacho
0,5 dl vitvinsvinäger
saft från en halv lime
2,5 dl grekisk yoghurt
1 dl olivolja
ett par skivor vitt bröd, grovhackat
1 gurka
1 grön paprika
4 tomatillos
2 gröna chilifrukter
4 vårlökar
2 vitlöksklyftor
salt

1. Blanda vinäger, limesaft, yoghurt och olivolja i en bunke. Lägg i brödet och låt stå 15 minuter så brödet suger upp vätska.
2. Mixa detta i omgångar tillsammans med gurka, tomatillo, chili, paprika, vitlök och vårlök. Salta efter smak.
3. Servera kall!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grillad tomatillosalsa
6 tomatillos
1 medelstor gul lök, klyftad
1 grön chilifrukt, delad på längden, ta bort kärnorna
saft från en halv lime
salt

1. Sätt ugnen på grill.
2. Häll tomatillon i durkslag och skölj av, låt torka.
3. Lägg tomatillo, lök och chili på ett bakplåtspapper på en plåt. Grilla cirka 12 minuter, vänd efter halva tiden. Låt svalna lite.
4.  Mixa tillsammans med limesaften, späd eventuellt med mer limesaft och salta efter smak. Passar till grillat kött eller grillad fisk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar