Jakten på det perfekta danska rågbrödet fortsätter. Här kommer vi ytterligare lite närmare. Receptet är för två bröd.
Dag 1
5 dl kokhett vatten
5 dl grovt rågmjöl
175 g solros- eller pumpakärnor
50 g linfrön
5 tsk salt
Blanda de torra ingredienserna och slå kokhett vatten över (skållning). Rör om
och låt stå över natten eller från morgon till eftermiddag.
Dag 2
50 g rågsurdeg
5 dl vatten
20 g jäst
2 1/2 dl mörk sirap eller cane syrup
10 1/2 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
Blanda ingredienserna från dag 1 med det från dag 2 i en hushållsassistent och kör på medelhastighet i 10 minuter. Låt jäsa i smorda brödformar i 2-3 timmar. Sätt ugnen på 200°. Sätt in brödet och spraya lite vatten så det bildas ånga. Kör tills brödet nått en innertemperatur på 98°.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar