Kedgeree är en rätt från det gamla koloniserade Indien, egentligen med rökt fisk, såsom till exempel makrill, men det går lika bra med lax.
400 g laxfilé
50 g smör
en gul lök, finhackad
en bit färsk ingefära, stor som en tumme, riven
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
300 g långkornigt ris
1 msk fisksås
rivet skal och saft från en ekologisk citron
3 löskokta ägg
en röd chili, tunt skivad
en näve vårlök, grovhackad
en näve färsk koriander, grovhackad
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Lägg laxfilén i en ugnssäker form tillsammans med 4 dl vatten. Täck över med folie och låt ångkoka i ugnen cirka 15 minuter.
3. Ta ut ur ugnen, spara vätskan och lägg laxen åt sidan övertäckt.
4. Smält smöret i en stekpanna på medelvärme, fräs löken 6-7 minuter. I med ingefära och kryddor, fräs ett par minuter till.
5. I med riset och slå på den sparade vätskan från laxen. Fyll på med vatten så det blir 6 dl. På med lock och låt sjuda 20 minuter.
6. Vid servering, blanda försiktigt ned laxen med riset. Blanda i fisksås, vårlök, koriander, chili, citronskal och citronsaft. Toppa med grovhackat ägg och citronklyftor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar