Skordalia är en grekisk oljebaserad sås, dip eller puré och kan göras på till exempel valnötter eller mandlar. Här har vi gjort den på gammalt vitt bröd, och det är den som gör halva den här rätten!
600 g kycklinglårfilé
1 kilo mjölig potatis, klyftade
1 citron, pressad
1 tsk torkad oregano
1 tsk rökt milt paprikapulver
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk olivolja
6 körsbärstomater, halverade
salt, svartpeppar
Till skordalian:
3 vitlöksklyftor
3 skivor vitt bröd, kanterna bortskurna
1 dl olivolja
0,5 msk rödvinsvinäger
salt, svartpeppar
1. Sätt ugnen på 200°.
2. I en bunke, blanda potatis, citronsaft och citron, oregano, paprikapulver, olivolja, vitlök, salt och peppar. Lägg i en ugnsform och sätt in i ugnen i 20 minuter.
3. Under tiden, salta och peppra kycklingen, och stek på medelhög värme cirka 3 minuter per sida. Lägg åt sidan. Spara all god olja och köttsaft från stekpannan.
4. När 20 minuter gått, ta ut ugnsformen, blanda i kycklingen och köttsaften och rör om. Strö över tomaterna och kör in i ugnen i 30 minuter till.
5. Gör skordalian. Lägg brödskivorna i vatten i 10 minuter.
6. Krama ur vattnet och lägg brödet i en mixer. I med vitlök, vinäger, kör och droppa i olivoljan tills det får en lagom konsistens, inte för tjock och inte för tunn. Smaka av med salt och peppar.
7. Servera kyckling och potatis med den underbara såsen till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar