tisdag 28 augusti 2018

UGNSBAKAD LAX MED CHORIZO

Här är ett gammalt recept jag haft liggande och glömt bort. Låt er inte skrämmas av blandningen av korv och lax, det passar nämligen ypperligt ihop. Och det går INTE bra med Scans så kallade chorizo, utan det ska vara riktig, färsk vara. Detta tar ganska lång tid, men det blir så gott!

600 g laxfilé
3 dl vatten
2 tsk vegetarisk ekobuljong
300 g chorizo, urtagna ur skinnet och grovhackade
10 potatisar, skalade och skurna i mindre bitar
2 dl olivolja
lite färsk timjan
paprikapulver
0,5 dl balsamvinäger
en röd paprika, grovhackad
10 goda körsbärstomater, delade
4 schalottenlökar, skivade
10 vitlöksklyftor med skal
2 ekologiska citroner, kvartade
en näve färsk bladpersilja, grovhackad
salt, peppar

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Gör i ordning buljongen i en kastrull, koka upp vatten och buljongpulver.
3. Lägg i potatis, korv, olivolja, timjan och paprikapulver. Låt sjuda i 30 minuter. Salta och peppra och i med balsamvinägern.
4. I en smord ugnsform, lägg paprika, citroner, tomater och schalottenlök. Rosta i 15 minuter, lägg med vitlökarna de sista 5 minuterna.
5. Sänk ugnens temperatur till 100°.
6. Lägg laxen i en smord ugnsform, salta. Lägg i de ugnsrostade grönsakerna och häll över buljongen. Kör i ugnen i 25 minuter.
7. Servera med persilja, mycket gott!

2 kommentarer: