Som vanligt, det ska egentligen vara färska sardiner i det här receptet, men, men... Det går bra med strömming, sill eller makrill. Passar som smårätt, eller som huvudrätt med kokt potatis till.
600 g strömmings- eller sillfiléer
2 rödlökar, tunt skivade
2 vitlöksklyftor, rivna
en chilifrukt, kärnorna borttagna, tunt skivad
0,5 tsk fänkålsfrön
12 svarta oliver, kärnorna borttagna, skivade
skal från en ekologisk citron, klyfta resten av citronen
ett fänkålsstånd, tunt skivat, spara dillen
2 msk rödvinsvinäger
brödsmulor från 2 skivor gott vitt bröd, gärna surdegsbröd
en näve färsk bladpersilja, grovhackad
olivolja
salt, svartpeppar
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Sätt en stekpanna på medelhög värme, i med olivolja, och fräs röd- och vitlök, färnkålsfrön, chili, vinäger och oliver i 4-5 minuter.
3. I med brödsmulorna, rör om och fräs ett par minuter till.
4. Ta pannan åt sidan och blanda i persiljan och citronskalen.
5. Lägg fiskfiléerna i en ugnsform med skinnsidan nedåt. Salta och peppra.
6. Bred ut lökblandningen ovanpå fisken och rosta i ugnen i 10-15 minuter.
7. Bred ut den skivade fänkålen och lägg fisken ovanpå. Ringla över lite god olivolja, strö över fänkålsdillen och servera med citronklyftor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar