En klassisk härlig indisk grönsaksgryta som passar bra när vi kör köttfri måndag.
6 fasta potatisar, skurna i tärningar
1 blomkålshuvud, skurna i buketter
en gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
en bit ingefära, stor som en tumme, riven
en burk hela goda tomater
2 tsk korianderfrön, rostade i het stekpanna, sedan mortlade
1 tsk spiskumminfrön, mortlade
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk svarta senapsfrön
1 grön chili, finhackad, frön borttagna
1 tsk garam masala
saft från en halv lime
2 dl vatten
salt, svartpeppar
rapsolja
en näve färsk koriander
1. Hetta upp rapsolja i en stekpanna eller gryta på medelhög värme, i med spiskummin och senapsfrön. När senapsfröna börjar "knäppa", i med potatisen och låt den få lite färg. Ta sedan ur och lägg åt sidan.
2. I med mer rapsolja och i med blomkålen och låt den också få lite färg, lägg sedan åt sidan.
3. Sänk till medelvärme, i med lite mer olja och fräs löken tills den blir mjuk och gyllene, cirka 7-8 minuter. I med vitlök och ingefära och fräs ett par minuter till.
4. I med tomaterna, chili, korianderfrön, gurkmeja och salt. Blanda ner potatisen och 2 dl vatten, lägg på lock och låt puttra 5 minuter.
5. Blanda ner blomkålen och låt puttra vidare 10 minuter.
6. Ta åt sidan, blanda i garam masala och låt stå 5-10 minuter, blanda sedan i limesaften.
7. Servera med basmatiris, naanbröd eller pappadoms och mango chutney. Toppa med färsk koriander.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar