tisdag 11 oktober 2016

RISI E BISI - ITALIENSK RISGRYTA


 
 
En tjock italiensk soppa/gryta som påminner mycket om risotto, men man behöver inte röra om hela tiden. Passar bra nu när hösten är här. Vill man ha den vegetarisk så strunta bara i skinkan.

200 g risottoris
50 g smör
1 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
50 g parmaskinka, pancetta eller guanciale, strimlad
1,2 liter vegetarisk grönsaksbuljong
200 g frysta ärtor
2 dl färskriven parmesanost
en liten näve bladpersilja
salt, svartpeppar

1. Smält olivoljan och hälften av smöret i en kastrull på medelvärme. Fräs löken 5-7 minuter tills den blir mjuk och fin.
2. I med skinkan och fräs ytterligare 3-4 minuter.
3. I med persiljan och riset, rör om och fräs en minut, slå sedan på buljongen, rör om och låt sjuda 15 minuter.
4. När det återstår 5 minuter, slå i ärtorna.
5. Ta av från plattan, rör ner resten av smöret, hälften av parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
6. Servera i djupa tallrikar, toppa med resten av osten och ringla över en god olivolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar