torsdag 10 december 2020

GUMBO

gumbo, dr john, new orleans, creole, fats domino, dave bartholomew, tipitina's, professor longhair, james booker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


En till New Orleans-klassiker. Precis som i jambalaya och red beans & rice ska det vara fläskkorven andouille, men vi använder färsk italiensk salsiccia. Den heliga treenigheten, bladselleri, lök och paprika är viktig så klart. Det tar lite längre tid, men som vanligt, det är det värt. Sätt på en Dr. John-platta och släpp loss!

250 g kycklinglårfilé, strimlad
3 salsiccia-korvar, slantade
en gul lök, finhackad
en röd paprika, skuren i mindre bitar
en selleristjälk, tunt skivad
en vitlöksklyfta, finhackad
2,5 dl god kycklingbuljong
rapsolja
2 msk vetemjöl
2 lagerblad
2 kvistar färsk timjan
1 msk worcestershiresås
1 tsk hot sauce
0,5 tsk creole-krydda
salt, svartpeppar

1. Hetta upp rapsolja i en gryta på medelhög värme. Stek korven i 5-6 minuter. Ta upp med hålslev och lägg åt sidan.
2. Salta och peppra kycklingen och stek i grytan 7-8 minuter. Ta upp med hålslev och lägg åt sidan.
3. Gör en roux, en redning, sänk värmen lite och ha i 2 msk rapsolja och 2 msk vetemjöl, låt fräsa och rör hela tiden med visp, i 7-8 minuter tills det fått lite färg.
4. I med vitlök, lök, paprika och selleri, fräs 5 minuter. Rör hela tiden.
5. I med buljongen , lite i taget.
6. I med kycklingen och korven, lagerblad och timjan, worcestershiresås, hot sauce och creole-krydda. På med lock och låt sjuda 30 minuter.
7. Servera med långkornigt ris.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar