fredag 22 januari 2016

HEMGJORD PANEER

Paneer är en indisk färskost som är lätt att göra hemma. Finns att köpa färdig fryst på vissa ställen, men jag har aldrig hittat någon. Allt som behövs är mjölk, citron och en bärsil med silduk.

2 liter gammaldags mjölk
0,5 dl pressad färsk citronsaft

1. Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull och koka upp den försiktigt. Rör hela tiden så det inte bränner fast.
2. Slå i citronsaften och sänk värmen till ganska låg, rör om, då ska mjölken dela sig.
3. Häll försiktigt innehållet i silen, skölj med kallt vatten för att få bort citronsmaken. Låt rinna av i 5 minuter.
4. Knyt ihop silduken till en boll och pressa ur de sista dropparna.
5. Lägg bollen på en tallrik, lägg en tyngd ovanpå, till exempel ett mjölkpaket och platta till lite så det blir som en ostbit. Ställ i kylen en timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar