Mulligatawny är en underbar engelsk soppa med rötter i det indiska köket. Den kan vara helt vegetarisk men vi har i lite kyckling för att göra den mer matig. Tar lite längre tid än 30 minuter.
600 g kycklinglårfilé
1 lök, finhackad
1 morot, tärnad
en halv kålrot, tärnad
en selleristjälk, tärnad
3 vitlöksklyftor, finhackade
en bit färsk ingefära, stor som en tumme, finhackad
2 msk gott currypulver
0,5 tsk cayennepeppar
1,5 liter god kycklingbuljong
100 g gröna eller röda linser
4 msk mandelspån
1 dl varmt vatten
saft från en ekologisk citron
salt
rapsolja
en liten näve koriander, grovhackad
1. Hetta upp rapsolja i en gryta på medelvärme. Stek löken i cirka 5 minuter.
2. I med morot, kålrot och selleri och fräs ytterligare 5 minuter. Ta bort hälften och spara till senare.
3. I med vitlök och ingefära, rör om och i med currypulvret och cayennepepparen och rör om, fräs någon minut.
4. Slå i buljongen och lägg i kycklingen. Låt sjuda i 30 minuter.
5. Under tiden, blötlägg mandeln i hett vatten.
6. Ta upp kycklingen, skiva den i mindre bitar och lägg åt sidan. Slå i mandeln och vattnet och mixa soppan till slät och fin.
7. Lägg tillbaka kycklingbitarna, de sparade rotfrukterna och linserna. Slå i citronsaft och smaka av med salt.
8. Servera med färsk koriander, mango chutney och naanbröd eller pappadums.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar