torsdag 5 januari 2017

MELANZANE PARMIGIANA


 
 
En siciliansk klassiker. Vegetarisk rätt som tar lite längre tid, men som är värd allt besvär, kanske till en söndagmiddag?

2 auberginer, skivade på längden i halvcentimetertjocka skivor
en sats av den godaste tomatsåsen, recept hittar du här
5 dl panko
1 msk torkad oregano
2 + 2 dl färskriven parmesan
4 dl vetemjöl
4 ägg, lättvispade
2 bollar mozzarella, skuren i mindre bitar
0,5 dl färsk basilika, strimlad
olivolja
salt, svartpeppar

1. Lägg ut aubergineskivorna på en skärbräda eller liknande och salta, för att dra ur vattnet. Låt stå 20 minuter.
2. Gör under tiden tomatsåsen.
3. Torka av auberginerna med papper.
4. Blanda panko, 2 dl parmesan och oregano i en låg bunke, lägg vetemjölet i en annan låg bunke och ha äggen i en tredje låg bunke eller djup tallrik.
5. Sätt ugnen på 200°.
6. Vänd aubergineskivorna först i mjölet, sedan i ägget och sist i pankoblandningen.
7. Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelvärme och stek aubergineskivorna cirka 4 minuter per sida. Låt sedan rinna av på hushållspapper på en tallrik.
8. Dags att montera ihop allt. Ta en smord ugnssäker form och börja med ett lager sås längst ned, på detta ett lager aubergine, på detta ett lager parmesan och mozzarella. Fortsätt så och avsluta med ett lager sås och ovanpå detta parmesan och mozzarella. Salta, svartpeppra och ringla lite olivolja över och skjuts in i ugnen i cirka 25-30 minuter. De sista minutrarna kan man höja värmen till 225° för att få lite extra fin färg. Servera med att strö över basilikan och med en god olivolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar