fredag 10 mars 2017

INDISK LAX MED GRÖN CURRY













 

 

 

 

 

 

 

Här har vi en härlig rätt som är lätt att laga, dessutom är den en favorit hos barnen. Många kanske tror att det är svårt att laga indiskt, men nu för tiden finns de flesta kryddor i en matbutik nära dig. Så skippa de färdiga påsmixerna och burksåserna och laga från scratch!

600 g laxfilé, det går också bra med torskfilé, skuren i kuber
0,5 tsk bruna senapsfrön
4 nejlikor
1 tsk malen kardemumma
1 kanelstång
1 liten gul lök, finhackad
3 cm färsk ingefära, riven
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk malda korianderfrön
1 burk god kokosmjölk
1-2 gröna chilifrukter, finhackade, välj själv, eller skippa om du vill ha den mild
1 dl vatten
1 msk currypulver, t. ex. Madras
0,75 tsk garam masala
en näve färsk koriander, grovhackad
salt, svartpeppar
rapsolja

1. Hetta upp rapsolja i en stekpanna på medelvärme. Lägg i senapsfrön, nejlikor, kardemumma och kanelstång. Fräs cirka 30 sekunder eller till senapsfröna börjar poppa.
2. I med hälften av löken och allt currypulver och korianderfrön och fräs 4-5 minuter till.
3. Under tiden, i en matberedare, mixa resten av löken, vitlöken och ingefäran tillsammans med 1 dl av kokosmjölken till en puré.
4. Slå purén tillsammans med chilin i stekpannan med lite salt, på med lock och låt sjuda 10-12 minuter.
5. Slå i resten av kokosmjölken, svartpeppar, garam masala och fisk. Låt puttra utan lock 3-5 minuter, späd med vatten om det känns för tjockt.
6. Servera med basmatiris och strö lite färsk koriander eller vårlök över. Pappadums och mango chutney är också gott till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar