Nu är det jakttider och härom dagen blev det älgfärs. Älgfärs är inte lika fet som vanlig färs, och kan behövas späs på med lite extra fett. Det struntade vi i och tog lite grädde i stället, resultatet blev kanongott ändå.
600 g älgfärs
0,5 dl gul lök, riven
2 msk ströbröd
1 + 1 dl grädde
1 ägg
2 enbär, finhackade
1 msk smör
1 msk tamarisoja
salt, svartpeppar
Sätt ugnen på 200°.
1. Blanda ströbröd och grädde och låt stå 4-5 minuter.
2. Blanda färsen och övriga ingredienser i en bunke.
3. Forma till biffar, stek dessa i en stekpanna 1,5-2 minuter per sida, lägg sedan över i en ugnssäker form. Skjutsa in i ugnen tills de har uppnått 72° kärntemperatur, det tar cirka 15 minuter.
4. I samma stekpanna, smält smör och skrapa loss kött som blivit kvar i panna. I med grädde och soja.
5. När köttet är klart, ta ut det och häll över sky som bildats i formen till såsen. Rör om och smaka av med salt och peppar.
6. Servera med potatismos smaksatt med 1 dl riven parmesanost och rårörda lingon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar