en hel fläsksida med svål, 1,3-1,5 kilo
salt och peppar
1 lök, grovhackad
1 morot, skivad
1 tsk vegetariskt buljongpulver
2 liter köttbuljong
1 msk smör
1 msk vetemjöl
6 äpplen, urkärnade och kvartade
1. Skär svålen som på bilden ovan med en vass kniv. Salta, peppra och gnid in ordentligt. Låt stå en timme om du har tid.
2. Koka upp buljong med lök och morot. Låt puttra utan lock tills cirka hälften återstår. Sila bort grönsakerna.
3. Sätt ugnen på 225°. Gnid in köttet med olivolja och lägg i en ugnssäker form. Kör i ugnen med svålen uppåt i 20 minuter, sänk sedan temperaturen till 160° och kör 1,5 timme till.
4. När det återstår 45 minuter, ta ut köttet ur ugnen och lägg i äppelbitarna.
5. Gör såsen. Smält smör och vispa i mjölet. Späd med buljongen till lagom konsistens.
6. När köttet är färdigt, ta ut och lägg det åt sidan och äpplena i en skål.
7. Skumma av fettet och sila av buljongen som bildats i formen och vispa ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.
8. Servera köttet med äpplen, sås och potatismos.
tisdag 13 oktober 2015
FLÄSKSIDA I UGN MED ÄPPLEN – BRITISH STYLE
Från att ha varit rejält utskällt, hyllas nu brittisk matlagning överallt, i kokböcker, tidningar, bloggar... Vi måste ju hänga på, så här är vår variant på fläsk i ugn, passar perfekt som söndagsmiddag.
Etiketter:
KÖTT,
SLOW FOOD,
VARMRÄTTER
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar