Guajillo är en torkad ganska mild chilisort, som är väldigt vanlig i mexikansk matlagning. Receptet är anpassat för snabbare tillagning. Om du har tid, så ska det egentligen vara fläskkarré som ska puttra 2,5 timmar i chilibuljongen.
600 g fläskfärs (eller fläskkarré skuret i bitar)
majsolja
4 guajillo-chilis
1 tsk korianderfrön
2 msk hel spiskummin
4 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano, helst mexikansk
2 lagerblad
1 liter god kycklingbuljong
salt
Till enchiladas
8 stora majstortillas
fetaost
2 dl turkyoghurt
saften från en lime
salt
färsk koriander
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Koka upp buljongen och lägg i chilifrukterna. Låt stå 15-20 minuter.
3. Rosta koriander- och spiskumminfrön i en het stekpanna ett par minuter. Lägg i en mixer.
4. Ta upp chilin (spara buljongen), kärna ur och lägg i mixern tillsammans med kryddorna, tomatpuré och vitlök. Mixa till en pasta.
5. Stek fläsket på ganska hög värme tills det fått ordentligt med färg, 5-10 minuter. Om du har karré, bryn runt om och lägg i en gryta.
6. I med chilipastan, den sparade buljongen, 2 lagerblad och lite salt. Rör om och låt puttra under lock cirka 20 minuter (2,5 timmar).
7. Sila av såsen och spara.
8. Doppa tortillabröden i sås, bre ut på skärbräda, lägg på lagom mängd kött, rulla ihop och lägg i en ugnssäker form.
9. Häll över resten av såsen, strö över smulad fetaost, eller annan god riven ost. Gratinera i ugnen cirka 15 minuter.
10. Blanda yoghurt, salt och limesaft.
11. Servera enchiladasen toppad med yoghurt och färsk koriander.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar