När vi pratar merguez så menar vi den nordafrikanska färska lammkorven, den kan inte ersättas med någon fuskvariant från Scan eller Ica. Den brukar finnas i en mild och en stark variant, här har vi den milda. Den brukar oftast grillas, men här får den ge smak åt en god pastagratäng. Tar lite längre tid, men som så ofta, det är det värt.
6 merguezkorvar, skurna i 1,5 cm stora bitar
500 g pasta av valfri sort
1 tsk kumminfrön
1 tsk spiskumminfrön
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk hela goda tomater
0,5-1 tsk harissa
100 g fetaost
salt, svartpeppar
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Spara 0,5 dl av pastavattnet.
3. Mortla kummin- och spiskumminfrön.
4. Hetta upp olja i en stekpanna och stekkorvbitarna 3-4 minuter. Lägg dessa sidan åt sidan.
5. I samma stekpanna, fräs lök 5-6 minuter, tillsätt vitlök och kryddor och fräs ytterligare 2 minuter.
6. I med tomater och harissa. Låt koka ihop 6-7 minuter. Smaka av med salt och peppar.
7. I en ugnssäker form, blanda korv, pasta, tomatsås och sparat pastavatten.
8. Smula över fetaost och gratinera i ugnen 20-25 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar