En paj som passar bra nu när tomaterna är som godast. De får en underbart djup och god smak när de rostas i ugnen först. Tar dock lite längre tid men det går ju att förbereda...
Pajdeg:
180 g vetemjöl
100 g smör, tärnat
1 äggula
0,5 tsk salt
2-3 msk vatten
Fyllning:
0,5 kilo goda tomater
olivolja
100 g pancetta eller gott bacon
100 g färskriven parmesan
3 ägg
3 dl mjölk
en näve färsk basilika
salt, svartpeppar
1. Sätt ugnen på 200°. Halvera tomaterna, lågg i en ugnsform och ringla olivolja över. Rosta i ugnen i 30 minuter.
2. Gör pajdegen. Kör mjöl och salt i en matberedare, i med smör. Fortsätt och kör och i med vatten och äggula, kör tills du fått en fin deg. Slå in i plastfilm och låt vila i kylen 30 minuter.
3. Stek pancettan krispig i en torr het stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
4. Låt ugnen vara kvar på 200°. Gör fyllningen. Vispa äggen med mjölk, lite salt och peppar.
5. Kavla ut degen och lägg ut i en smord ugnsform. Sprid ut tomaterna och baconet i formen och strö över hälften av osten. Slå på fyllningen, strö över basilikan och resten av osten.
6. Kör i ugnen i cirka 25 minuter eller tills pajen fått en fin gyllene färg. Servera med en god sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar