måndag 1 september 2025

RISOTTO AL PISTACCHIO

risotto med pistagenötter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jättegod risotto där man först gör en pesto på pistagenötter som man blandar i. Vill du läsa mer om risotto, klicka här!

400 g arborioris
1 liter god vegetarisk buljong
1 dl vitt vin
1 gul lök, finhackad
100 g smör, 2 msk olivolja
salt och svartpeppar

Pistagepesto:
100 g osaltade pistagenötter, skalade
rivet skal från en halv ekologisk citron, finhackat
cirka 1 dl olivolja
5 blad färsk basilika, hackade
50 g färskriven parmesanost
en halv vitlöksklyfta, riven
lite vatten
salt

1. Börja med att göra peston. Mixa alla pistagenötterna i en mixer och lägg i en bunke, men spara några som du grovhackar och sedan har som garnering. Blanda i de övriga ingredienserna och späd med olivolja. I med lite vatten om det känns för torrt. Smaka av med salt.
2. Dags för risotton. Värm buljongen och håll den varm.
3. Fräs löken i hälften av smöret och olivoljan tills de mjuknat, lägg därefter i riset och fräs några minuter, rör om hela tiden. Häll i vinet och låt det koka in, fortsätt att röra om.
4. Börja sedan spä med buljongen, ta en slev i taget, låt det koka in, glöm inte att röra hela tiden! Upprepa detta i cirka 20 minuter.
5. När det gått 15 minuter, blanda i peston och fortsätt att röra om.
6. När det gått 20 minuter, smaka på riset om det är klart, det ska vara lite rinnigt och ha lite tuggmotstånd. Ta av från plattan, smaka av med salt och peppar. Låt stå under lock ett par minuter och servera med extra parmesan och resterande grovhackade nötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar