torsdag 24 oktober 2013

NYA MATTIDNINGAR










 

 

 

 

 

 

 

 

 

Två nya tidningar har landat i höst, Äkta Mat, från LRF, och Hunger, från folket bakom Offside och Filter. Bägge fokuserar på kvalitet, att laga mat från grunden.

Äkta mat, 65:-, 10 nr/år,  är den mer traditionella mattidningen, undertiteln Från grunden med lokala råvaror visar vad det handlar om. Man vill inspirera till kunskap om goda råvaror. Chefredaktören Anna Michelson omger sig med en hel del välbekanta matskribenter som Jens Linder, Lisa Förare Winbladh och Karsten Thurfjell. Premiärnumrets 100 sidor innehåller, förutom de traditionella notis- och plocksidorna, till exempel frågespalt med Lisa, längre reportage om att vi äter lite lamm i Sverige, löjrom, kålrabbi, ägg, äppelmust, hummer, gås, salt, storstadsodling, ekovin... Alltså en hel del man redan läst om tidigare. Det är inte särskilt många matrecept.

Hunger, 69:-, 6 nr/år, med undertiteln För den goda maten, har 124 sidor och ett mindre format. Chefredaktör är den välkände matskribenten Mats-Eric Nilsson, författare av till exempel Den hemlige kocken, Äkta vara och Saltad nota. Precis som systertidningarna Offside och Filter, handlar det här om längre inträngande texter. Indelningen är I säsong, tidningens inledning, med notiser och småplock, och kortare artiklar. Sedan följer de längre reportagen, man granskar äppelindustrin, 15 sidor guide om svenska mikrobryggerier, 11 sidor om samisk mat, vi äter för lite vildsvin. Efter dessa kommer I köket, där man har en gästkock (Ulrika Brydling) som delar med sig av diverse knep. Tidningen avslutas med en receptdel på fem sidor.

Kort sagt, ambitionsnivån är hög, kunnandet stort, och jag hoppas marknaden finns för den här typen av tidning. För vi är väl många som är intresserade av till exempel hur branschen fungerar och av vad vi stoppar i oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar