onsdag 26 maj 2021

SHRIMP ETOUFFÉE














 

 

 

 

 

 

 

En klassisk rätt från Louisiana. Den innehåller som så många rätter i cajunköket den heliga treenigheten, selleri, lök och paprika, och görs med en ljus roux (redning).

2 msk creolekrydda
100 g smör
0,5 dl vetemjöl
1 dl lök, finhackad
en stjälk bladselleri, tunt skivad
en röd paprika, urkärnad och tunt skivad
en burk hela tomater
2,5 dl skaldjursfond
en vitlöksklyfta, finhackad
ett par kvistar färsk timjan
2 tsk worcestershiresås
en tsk hot sauce
2 salladslökar, grovhackade
2 msk färsk bladpersilja
750 g stora räkor, skalade, spara skalen och gör fond på
75 g smör
salt, svartpeppar

1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme. Vispa i mjölet och fortsätt vispa tills redningen blir gyllenbrun, cirka 10-12 minuter.
2. Höj värmen till medium och i med lök, selleri, och vitlök. Låt sjuda 10-12 minuter till, rör om ofta.
3. I med paprika, sjud 5 minuter, rör ofta. I med buljong, tomater timjan och worcestershiresås, låt sjuda 7-10 minuter, tills det tjocknar lite.
4. I med hot sauce, salt och peppar och låt sjuda 5 minuter till.
5. Ta av från plattan och blanda i räkor och persilja.
6. Servera med ris och strö över vårlöken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar