tisdag 15 oktober 2019

MANGOLDDOLMAR

MANGOLDDOLMAR, mangold, swiss chard, bietola, husmanskost






















Hamnade på Bondens marknad på Söder i Stockholm i lördags och köpte härlig mangold, så då blev det mangolddolmar, mums!

500 g blandfärs
12 mangoldblad
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl + 1 dl grädde
en liten kvist rosmarin, finhackad
salt, vitpeppar
3 dl god kycklingbuljong
50 g smör, tunt skivat
olivolja

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Skär bort mangoldstjälkarna och finhacka.
3. Koka mangoldbladen en minut i en stor kastrull, låt svalna helt och rinna av.
4. Fräs stjälkarna i olivolja i en stekpanna på medelvärme tillsammans med lök och vitlök i 6-7 minuter.
5. Blanda detta med färsen, rosmarinen, 1 dl grädde, salt och peppar.
6. Fyll mangoldbladen med färs, rulla ihop och lägg i en ugnssäker form.7. Slå på buljong och lägg smörskivorna över. Kör i ugnen tills de har en temperatur på 67°. Det tar cirka 20 minuter.
8. Ta ut ur ugnen och sila av buljongen i en kastrull, koka på hög värme tills reducerat till hälften. I med 1 dl grädde och låt koka ihop. Smaka av med salt, peppar och lite soja.
9. Servera dolmarna med såsen, kokt potatis och rårörda lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar