fredag 2 december 2022

LATINAMERIKANSK KÖTTGRYTA MED CHIMICHURRI


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Långkokt köttgryta med latinamerikansk touch. Det som gör den extra god är att ha den fantastiska chimichurrin till.

600 g högrev, skuret i kuber
en gul lök, hackad
2 röda paprikor, skivade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 torkad anchochili
1 msk malen spiskummin
1 msk rökt paprikapulver
400 g goda krossade tomater
2 dl argentinskt rödvin
3 dl god köttbuljong
2 msk agavesirap
2 tsk mexikansk oregano (går bra med vanlig också)
2 lagerblad
rapsolja

Chimichurri
0,5 finhackad schalottenlök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad liten röd chili
0,5 dl rödvinsvinäger
0,5 tsk salt
2 dl grovhackad färsk koriander
1 dl grovhackad bladpersilja
0,5 dl grovhackad färsk oregano
1,25 dl olivolja

1. Blanda de fem första ingredienserna i en bunke. Låt stå 10 minuter.
2. Blanda i resten av ingredienserna och smaka av med salt. 

---------

1. Koka upp vatten i en kastrull, dra den åt sidan och lägg i anchochilin, låt stå i 15 minuter.
2. Bryn köttet runt om i i rapsolja i en stekpanna på medelhög värme, lägg sedan åt sidan.3. I en stor kastrull, i med rapsolja, och stek löken i 6-7 minuter på medelvärme.
3. Ta upp anchochilin, finhacka den, och ha i den i kastrullen med vitlöken, spiskumminet och paprikapulvret och fräs en minut.
4. Lägg i köttet i kastrullen tillsammans med tomaterna, buljongen, vinet, agavesirapen, den torkade oreganon och lagerbladen. På med lock och låt sjuda i 3,5 timmar.
5. Gör under tiden chimichurrin.
6. Servera med god ris eller på goda mjuka tortillas och ringla chimichurrin över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar