måndag 12 juni 2023

PIZZA AL TAGLIO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är mycket pizzaliknande bröd nu, piadina, pinsa, focaccia... Här är ett till, pizza al taglio, vilket inte är något annat än pizza i en större ugnsform, som sedan skärs upp i lämpliga bitar. Den uppfanns i Rom, men är vanlig i hela Italien och nu även i Sverige. Här är ett recept på degen, ta valfri topping. Vi hade tomatsås, kastanjechampinjoner och mozzarella. Det funkar så klart med 500 g vetemjöl special också.

250 g manitobamjöl
250 g tipo 00
375 g vatten
15 g salt
40 g olivolja
5 g jäst

1. Blanda mjöl, vatten och jäst i en stor bunke. Knåda med händerna i cirka 5 minuter. Blanda i salt och olivolja.
2. Vik en degflik från utsidan inåt mitten. Vrid skålen 90° och upprepa vikningen tills du gått varvet runt. Täck med plastfilm och låt vila 10 minuter i rumspemperatur.
3. Upprepa vikningen två gånger till och låt vila 15 minuter mellan varje gång. Låt sedan jäsa 2 timmar.
4. Smörj en bakplåt med olivolja och tippa upp degen. Täck över och låt vila i 30 minuter.
5. Sträck eller dra ut degen så den täcker större delen av plåten. Täck över och låt vila 15 minuter till.
6. Sätt ugnen på 230°, tryck ut degen lite till, lägg på dina toppings och baka i ugnen i 20-25 minuter, eller tills den ser klar ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar