onsdag 4 mars 2015

CHICKEN TIKKA MASALA


 
 
Chicken Tikka Masala kommer inte från Indien, utan uppfanns på en indisk restaurang i Storbritannien. Det finns således inget standardrecept utan varje restaurang har liksom sitt eget recept. Den enda gemensamma nämnaren är kyckling. Jag brukar använda lårfilé som är godast och saftigast. Den riskerar inte att bli för torr som bröstfilén. Det här tar aningen längre tid än 30 minuter, men det är det värt.

Till kycklingen
600 g kycklinglårfilé, strimlad
0,5 dl turkisk yoghurt
2 msk jordnötsolja
saft från en halv lime
1 vitlöksklyfta, finhackad

Till såsen
1 msk malet korianderpulver
1, tsk malet spiskummin
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen muskotnöt
1,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar
1 msk färskingefära, riven
4 msk smör eller ghee
1 gul lök, finhackad
4 msk tomatpuré
1 burk hela tomater
0,5 dl grädde
salt, svartpeppar
färsk koriander

Börja med kycklingen. Blanda yoghurt, olja, limesasft och vitlök i en bunke, lägg i kycklingen. Låt stå medan du gör såsen.

Såsen.
1. Smält smör eller ghee på medelvärme i en stor stekpanna. Fräs löken cirka 5 minuter, sänk temperaturen lite och blanda i kryddorna. Fräs ett par minuter.
2. Blanda i tomatpuré, hela tomater, grädde och salt. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Det här går att göra i förväg.
3. I en annan stekpanna, stek kycklingbitarna i omgångar i jordnötsolja i 5-6 minuter tills de fått fin färg.
4. Blanda i kycklingbitarna i såsen och låt puttra cirka 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
5. Servera med basmatiris, färsk koriander, naanbröd eller pappadams.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar