torsdag 12 mars 2015

MITT BÄSTA SURDEGSBRÖD


 
 
Jag har ett stort antal böcker om att baka bröd, med massor av recept, med eller utan surdeg, men det är alltid det här brödet jag återvänder till, vecka ut och vecka in. Det är fantastiskt gott. Hur man sätter en surdeg finns det så många andra ställen som beskriver, så vi går direkt på receptet.

Dag 1:
Fördeg
50 g rågsurdeg
30 grovt rågmjöl
170 g vetemjölspecial, eller Manitoba Cream
200 g vatten
Rör ihop ingredienserna och låt stå 8 timmar eller över natten.

Dag 2:
750 g vetemjöl special, eller Manitoba Cream
450 g vatten
20 g jäst
1 msk salt

1. I en hushållsassistent, blanda ner jästen, fördegen och en aning av vattnet. Kör på lägsta hastigheten någon minut.
2. Blanda sedan i resten av vattnet och mjölet, öka hastigheten ett steg och kör 10 minuter.
3. Efter 8 minuter, blanda i saltet, och öka till högsta hastigheten.
4. Låt degen jäsa i en inoljad plastlåda eller liknande i 2 timmar. Efter en timme, "vik in" degen från alla fyra håll. Sätt ugnen på 275°.
5. Efter ytterligare en halvtimme, upprepa punkt 4.
6. När 2 timmar gått, sänk temperaturen till 250°, skjutsa in brödet, ställ en form med isbitar längst ner i ugnen, eller spraya med vattenflaska, så det bildas ordentligt med ånga.
7. Efter 15 minuter, sänk temperaturen till 200°, öppna luckan och sätt i en termometer. Brödet är klart när det nått 97°.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar