torsdag 5 mars 2015

RIBOLLITA MED SALSICCIA


 
 
Nu introducerar vi mat som tar längre tid att laga, under rubriken SLOW FOOD. Ofta är det mat som tar lång tid att laga, men som sköter sig själv och som man kan förbereda dagen innan. Sedan tar man fram den när man ska äta och bara värmer på den.

Först ut är en klassisk ribollita, en matig italiensk soppa eller gryta, som vi har salsiccia i. Den blir bara godare om den får stå en dag.

5 skivor dagsgammalt vitt bröd, gärna surdeg, grovhackat
500 g salsiccia, ta bort skinnet och grovhacka
2 dl torrt vitt vin
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 stjälkar bladselleri, i tunna skivor
1 morot, halverad och skivad
2 sardellfiléer, finhackade
1 peperoncino
1 stor näve svart- eller grönkål, grovhackad
1 burk hela tomater
1 burk cannellinibönor
1,2 liter ekologisk grönsaksbulljong
1 msk röd vinäger
olivolja
salt, peppar
parmesan, hyvlad

1. Sätt ugnen på 175°. Blanda brödsmulorna med salt och olivolja och bred ut på bakplåtspapper i en form. Baka i cirka 15 minuter tills de blivit gyllene och krispiga. Rör om någon gång under tiden.
2. Fräs korven i olivolja i en stor kastrull, cirka 5 minuter. Lägg i lök, morot, selleri, vitlök och peperoncino och rör runt. Fräs tills grönsakerna mjuknat, cirka 8-10 minuter. Häll i vinet, låt ungefär hälften koka bort.
3. Lägg i kål, tomater och buljong. Koka upp och låt sjuda 45 minuter.
4. Lägg i bönorna och vinägern, rör om och smaka av med salt och svartpeppar. Servera med brödsmulor, parmesan och en god olivolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar