'Nduja är en väldigt god chilistark korvröra från Kalabrien i södra Italien, som finns dels färsk och dels på burk. Det är inte helt lätt att få tag i, jag brukar köpa burkar hos Carls Deli i Hötorgshallen.
500 g spaghetti
250 g skalade räkor
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 lagerblad
1, 5 dl krossade eller passerade tomater
1,5 dl räkfond (se nedan)
0,5 msk tomatpuré
4 msk 'nduja
0,5 dl färsk citronsaft
0,5 dl bladpersilja, grovhackad
salt, peppar
olivolja
1. Börja med räkfonden. Skala räkorna och lägg åt sidan. Värm lite olja i en kastrull och fräs räkskalsdelarna ett par minuter tillsammans med tomatpuré. Lägg i lagerblad och häll på 2,5 dl vatten. Låt detta puttra i 10 minuter. Sila av och ställ åt sidan.
2. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
3. Fräs vitlöken i olivolja ett par minuter. Häll i tomaterna och 1,5 dl av fonden. Låt detta koka ihop 3-4 minuter. Lägg i 'ndujan, rör om, och låt sjuda ytterligare 3 minuter.
4. Häll av pastavattnet, men spara en deciliter som du kan späda såsen med om den känns för tjock.
5. Blanda pasta och sås, i med citronsaft och persilja. Rör om och servera med ett glas vitt vin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar