En klassisk sommarrätt från Sicilien som passar bra nu när auberginerna är fina. Man kan egentligen ha vilken pastasort man vill, jag tog gnocchi (alltså inte potatisgnocchi) för att såsen fastnar så bra. Det tar längre tid än 30 minuter, men som vanligt är det värt det.
500 g pasta
en stor aubergine, slantad i centimetertjocka skivor
en burk goda krossade eller hela tomater
en vitlöksklyfta, finhackad
en peperoncino, smulad
2 tsk grovsalt
en msk torkad oregano
olivolja
salt, svartpeppar
färskriven parmesan eller pecorino
1. Lägg auberginebitarna på en tallrik och strö salt över. Låt stå 25-30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
2. Skölj auberginebitarna, torka torra, kvarta och blanda med ett par matskedar olivolja i en bunke. Bred ut på en ugnsfast form och baka i ugnen 15-20 minuter.
3. Under tiden gör tomatsåsen så här och koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
4. När auberginen är klar, blanda ner den i tomatsåsen. Häll av pastavattnet när pastan är klar och blanda ihop med såsen. Servera med den färskrivna osten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar