tisdag 2 december 2014

ORECCHIETTE MED PROSCIUTTOGRÄDDE OCH CITRONBRÖDSMULOR

En hel del moment i denna rätt, men den går ändå fort att göra. Och den är god så klart!

500 g orechiette eller gnocchi (inte potatisgnocchi)
4 skivor prosciutto, grovhackade

Prosciuttogrädde
4 skivor prosciutto, grovhackade
1 msk olivolja
1 schalottenlök, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 dl cognac
lite färsk timjan
1 lagerblad
skalet från en ekologisk citron
3 dl grädde

Brödsmulor
0,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, hel
1 dl brödsmulor
1 tsk rivet skal från en ekologisk citron
salt

1. Gör prosciuttogrädden. Mixa 4 skivor prosciutto i mixer. Fräs i olja 5-6 minuter, lägg i schalottenlök och vitlök och fräs någon minut till. Häll i cognac och reducera tills pannan är nästan torr. Häll i grädde, citronskal, lageblad och timjan och sjud 5 minuter. Ta av från spisen och sila av.
2. Gör brödsmulorna. Fräs vitlöksklyftan i olivolja på medhög värme cirka 2 minuter. Lägg i brödsmulorna och citronskalet, fräs cirka 4-5 minuter. Ta av och låt rinna av på hushållspapper. Släng vitlöksklyftan och salta.
3. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
4. Mixa de resterande prosciuttoskivorna och fräs i olivolja på medelhög värme cirka 5-6 minuter. Slå på prosciuttogrädden och koka upp, låt sedan sjuda 5 minuter.
5. När pastan är klar, blanda den med såsen och bladpersilja. Servera toppad med brödsmulor, en god olivolja och eventuellt extra citron.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar