onsdag 22 november 2017

KEDGEREE MED LAX
















 

 

 

 

 

Kedgeree är en rätt från det gamla koloniserade Indien, egentligen med rökt fisk, såsom till exempel makrill, men det går lika bra med lax.

400 g laxfilé
50 g smör
en gul lök, finhackad
en bit färsk ingefära, stor som en tumme, riven
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
300 g långkornigt ris
1 msk fisksås
rivet skal och saft från en ekologisk citron
3 löskokta ägg
en röd chili, tunt skivad
en näve vårlök, grovhackad
en näve färsk koriander, grovhackad

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Lägg laxfilén i en ugnssäker form tillsammans med 4 dl vatten. Täck över med folie och låt ångkoka i ugnen cirka 15 minuter.
3. Ta ut ur ugnen, spara vätskan och lägg laxen åt sidan övertäckt.
4. Smält smöret i en stekpanna på medelvärme, fräs löken 6-7 minuter. I med ingefära och kryddor, fräs ett par minuter till.
5. I med riset och slå på den sparade vätskan från laxen. Fyll på med vatten så det blir 6 dl. På med lock och låt sjuda 20 minuter.
6. Vid servering, blanda försiktigt ned laxen med riset. Blanda i fisksås, vårlök, koriander, chili, citronskal och citronsaft. Toppa med grovhackat ägg och citronklyftor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar