fredag 10 januari 2020

PILAFFRIS MED GRÖNKÅL OCH RUSSIN

russin, ris, morötter, pistagenötter, mandel, grönkål, svartkål, chili






















Nytt år och nya rätter! Vi börjar vegetariskt med en fantastisk god rätt, som dock tar lite längre att svänga ihop, men gott blir det.

5 dl långkornigt ris
3 salladslökar, tunt skivade
3 morötter, tunt skivade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
en stor näve grönkål, stammen borttagen och grovhackad
0,5 dl skivad mandel
0,5 dl pistagenötter
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk gurkmeja
1 peperoncino, smulad
1 dl sultanarussin
6 msk smör
2 tsk socker
2 tsk salt

1. Sätt ugnen på 180°. Rosta mandeln i 5 minuter och pistagen i ytterligare 5 minuter. Låt svalna.
2. Lägg russinen i blöt i varmt vatten i 15 minuter.
3. I en stekpanna på medelvärme, stek morötterna i 2 msk smör i 5 minuter. I med sockret och stek 2 minuter till. Lägg sedan åt sidan.
4. I samma stekpanna, i med 2 msk smör och stek vitlöken och chilin på medelvärme någon minut.
5. I med kanel, kardemumma, gurkmeja, fräs en minut och ha sedan i grönkål och ris, fräs ett par minuter till.
6. Salta och slå på 6 dl vatten, rör om. Låt sjuda under lock i 20-25 minuter.
7. Blanda i  morötterna och de urkramade russinen och de sista 2 matskedarna smör och rör om. Låt stå någon minut eller två.
8. Servera med att strö över nötter och salladslök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar