lördag 18 juni 2022

HÄRLIG KÖRSBÄRSPAJ

cherry pie, körsbärspaj, torta di ciliege

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu är det äntligen körsbärstider, då blir det så klart paj.

180 g vetemjöl
90 g smör, skuret i kuber
1 msk florsocker
2 msk vatten
500 g körsbär
saften från en ekologisk citron
65 g strösocker
2 msk maizena

Topping:
80 g ströbröd
65 g rörsocker
60 g smör
35 g havregryn

1. Börja med pajdegen. Kör mjöl, smör i matberedare. I med florsocker och vatten så det blir en fin deg. Rulla ihop till en boll och lägg i kylen i 20 minuter.
2. Kärna under tiden ur körsbären (går enkelt med en olivurkärnare) och lägg i en kastrull med citronsaften och strösockret. Sätt på medelvärme tills sockret smält och bären börjar safta till sig. I med maizenan och sjud vidare tills det börjar tjockna. Ta bort från plattan.
3. Sätt ugnen på 175°.
4. Ta fram degen och kavla ut och lägg i en pajform och ställ tillbaka i kylen.
5. Smält smöret till toppingen och blanda det sedan i en bunke med brödsmulor, rörsocker och havregryn.
6. Ta ut pajdegen och bred ut körsbärsfyllningen i pajen. Strö sedan toppingen ovanpå och kör i ugnen i 30-35 minuter. Servera med vispgrädde eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar